01/08/13 16:19
(http://www.hsnovini.com/)

Близо 50 000 са посетили регионалната библиотека през 2012- та

Над 17 000 са посетили заемната за възрастни в регионалната библиотека

Нараснал е броят на посещенията в РБ „Христо Смирненски” през 2012 г.

Над 2 000 са читателите само за 2012- та година в заемната за възрастни. Над 17 000 пък са посещенията там, отчетоха от регионалната библиотека. В рамките на всичко това е била раздадена за четене литература, равняваща се на 47 000 тома. От около половин година в заемната за възрастни също така се предоставят и дискове, с аудио записи на различни произведения.

“Увеличава се посещаемостта в библиотеката. Връщат се хората към книгата, има все повече интерес не само към развлекателната литература, с цел да избягаме от проблемите си за известно време, но и към сериозната литература”, заяви за Хасково Новини отговорникът в заемната за възрастни в РБ “Христо Смирненски” , Дафина Новакова.

От българската литература в секцията за възрастни сред най- търсени са авторите Георги Костадинов, Димо Райков, Александър Томов, Мадлен Алгафари, Петко Бучаров и други. Интересът към чуждестранните автори е бил насочен към Джон Гришам, Паулу Коелю, Орхан Памук, Хорхе Букай и други.

Близо 30 000 са посещенията пък в детския отдел на библиотеката. Новозаписаните там за 2012- та са около 2000, сред които най- малките са набор 2010 и 2009-та година. И в детския отдел отчитат нарастване на посещаемостта.

“Осигурили сме много книги, които самите деца търсят и заявяват при нас, че ги интересуват, с което ние се съобразяваме. Съответно ние закупуваме тези заглавия, за да ги имаме в нашия отдел”, заяви главният библиотекар в детския отдел Анна Щилянова.

В своеобразната класация “Най- активен читател” в детския отдел на първо място е третокласничката Божидара Христова от СОУ “Паисий Хилендарски”, с 262 книги. Следва я Гергана Евтимова с 184 книги. В предучилищна възраст първенци са Яница Сотирова и Окан Факри съответно с по 164 и 161 книги.  За активността си те са били наградени на Игнажден от библиотеката. Сред най- търсените издания там са “Лили чудото”, ‘”Дневникът на един Дръндьо”, “Здрач” и други. От класиката най- четени са  “Пипи дългото чорапче”, “Карлсон, който живее на покрива”, “Хитър Петър” и други.

Младен Желязков

Увеличил се е броят и на малчуганите, които използват услугите на детския отдел към РБ “Христо Смирненски”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Най- активните читатели от детския отдел са били наградени за многобройните си посещения в библиотеката

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване