01/08/13 13:03
(http://www.klassa.bg/)

Георги Младенов, в. „Македонска трибуна”: Защо България мълчи за българите, избити след 1945 г. във Вардарска Македония?

В Канада до преди няколко години се правеха панихиди за избитите българи във Вардарска Македония и също така в България. Когато сърбите избиха много от българите във Вардарска Македония през януари 1945 година, Българската комунистическа партия бе избила цвета на българския народ. Почти всички български комити, които бяха останали живи от Илинденско-Преображенското въстание, бяха избити веднага след 9 септември 1944 година. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Георги Младенов, един от ръководителите на Македонска патриотична организация (МПО) „Любен Димитров” в Торонто, Канада, издател на вестник „Македонска трибуна" и списание “Вардар”, по повод годишнината от "Кървавата Коледа" от януари 1945 г.
"Ние сме разговаряли с потомците на избитите българи във Вардарска Македония. Те, нашите поробени братя българи там, са възмутени от мълчанието на българската държава, и се запитват - защо България още мълчи и се прави, че не знае за около 30 000 българи, избити там" - каза Георги Младенов.
В България, както и в днешната Югославска република Македония, се премълчава фактът, че близо 50 000 българи си загубиха живота за Свободна и Независима Македония (Целокупна България) понеже, когато българите бяха избивани, комунистическа България служеше на идеята на Коминтерна, че ние македонските българи, сме били освободени от българския окупатор като “македонци“ – каза Георги Младенов.
„Проблемът на онази България през 1945 година и тази днес, е голям, тъй като тогава бащите на Георги Пирински и на Сергей Станишев, с нищо не се различаваха от това което става днес там около Вардара. Ние трябва да обясним на поробения българин, както и на онзи българин, който мисли, че е свободен, защо преди някой да бе чул за Тито, нехранимайковците на БКП пишеха по Северна Америка, че те не са българи. Брошурата е подписана от бащата на Георги Пирински (юни 1934 г). Как ще се защитават Сергей Станишев и Георги Пирински, чиито родители с нищо не се различават от Бранко Цървенковски и Никола Груевски? Проблемът на комунистическа България е, че тя, нашата Майка България, не е обяснила как така из един път от поробени българи, станахме освободени "македонци" (септември 1944 г.)”, каза още Георги Младенов.




















Агенция „Фокус”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване