01/08/13 09:10
(http://www.klassa.bg/)

„Дейли Телеграф”: Назначенията на Барак Обама подсказват за политиката по отношение на Иран

Ако по ключовите назначения на президента на САЩ може да се съди за насоките в неговото мислене, тогава последните номинации на Барак Обама представляват важно послание. Чък Хейгъл, който е опонент на войната с Иран и критик на израелското влияние върху Вашингтон, се оказа изборът на Обама за министър на отбраната, пише „Дейли Телеграф”.
Трябва да се отбележи, че президентът определя политиката на САЩ, а не ръководителят на Пентагона, който и да е той. Още повече, че назначаването на Хейгъл най-вероятно ще срещне значителна опозиция в Сената и неговото избиране съвсем не е сигурно.
Но фактът, че Обама направи този избор, вероятно е знак за вероятния му подход по два важни въпроса. Първият е дали ще бъде предприет още един опит за възобновяване на близкоизточния мирен процес. Съюзниците на Обама в Европа и Близкия изток, в частност Великобритания и Йордания, го призовават да опита отново. В същото време Израел ще проведе избори на 22 януари, които Бенямин Нетаняху вероятно ще спечели. Очаква се той да оглави дори още по-дясно ориентирана коалиция, което ще усложни избора на Обама.
Също така лидерът на САЩ ще трябва да вземе решение дали през 2013 г. да се продължи с дипломацията по отношение на Иран. Ако се появи възможност за постигане на споразумение, той ще трябва да реши и какви отстъпки е готов да направи. Влиянието на Хейгел вероятно сочи в полза на дипломацията и по-прагматичната позиция на САЩ, коментира изданието.










„Дейли Телеграф”.




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване