01/08/13 14:21
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР: Окрупняването на ВиК-операторите няма да предизвика ценови шок

Предстои да бъдат приети законови промени и да се случи окрупняване на ВиК сектора, но това в никакъв случай няма да доведе до повишение на цените на операторите. Това коментира във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Възможно е при определяне на цените на водата да се въведат две стъпала в зависимост от потреблението, посочи той.
По повод искането на "Софийска вода" за повишение на цената на водата с около 14 процента Семерджиев коментира, че то в никакъв случай няма да бъде разрешено, защото не е оправдано.
"Там, където е много висока цената на водата и е близка до социалната поносимост, трябва да се предвидят помощи за вода", смята Семерджиев. Подобни помощи има в енергийния сектор, но не и във водния. Председателят на държавния регулатор смята, че е време да се помисли за социални добавки за плащане на сметките за вода за нуждаещите се в онези части от страната, в които цените на водата са много високи.
Семерджиев коментира и предложението на МИЕТ в сгради етажна собственост, където повече от 50% от клиентите на дадена топлофикация не си плащат сметките, топлоподаването да бъде спирано. Това  може да накърни интересите на много коректни клиенти, каза той, като поясни, че в дружествата, в които т има когонереции, цената на отоплението е поносима за хората.
Семерджиев отхвърли твърденията на Сметната палата за несъответствия в декларацията за имотното и финансовото му състояние, че не е декларирал покупка и продажба на апартамент с площ 168 кв. м. и паркомясто с площ 17 кв. м. в гр. Несебър, както и задължение към банка в размер на 90000 евро, обезпечено с учредяване на законна ипотека върху посочения имот.
Имотът е купен през 2011 година и е продаден в края на същата година, обясни той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване