01/08/13 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Кой ще нарича Палестина държава?

Асошиейтед прес

След като има признанието на ООН за палестинска държава,президентът Махмуд Абас иска официалните документи да носят нов надпис: “Държавата Палестина”.Но премахването на старото название – Палестинска власт,очертава границата, която Абас не иска да прекрачва,провокирайки Израел.

Той не бърза да променя паспортите и личните карти, от които палестинците имат нужда, за да преминават през израелските пропускателни пунктове.Сдържаността в решението на Абас да промени надписите на официалните документи сама по себе си подчертава ограничените му възможности, защото Израел продължава да отговаря затериториите, които светът казва, че би трябвало един ден да влязат в тази държава.

“В крайна сметка Палестинската власт няма да причини неприятности на своя народ”, заяви говорителката на управляващото автономията правителство на Абас Нур Оде за необходимостта от предпазливост.

В края на ноември Абас спечели с огромна подкрепа в Общото събрание на ООН признание за държава Палестина, обхващаща Западния бряг, ивицата Газа и Източен Ерусалим. Това беше рядка дипломатическа победа над изтикания настрана Израел. Одобрението на ООН беше важно за палестинците, защото потвърди границите на тяхната бъдеща държава в земите, завзети от Израел през 1967 г.

Признанието обаче не променя ежедневния живот на палестинците, а някои дори твърдят, че то е влошило нещата. Като ответна мярка на палестинския ход в ООН Израел задържа през декември месечния превод от данъчни постъпления в размер на 100 милиона долара, които събира от името на Палестинската власт, и по този начин още повече задълбочи финансовата криза на правителството на Абас.

Откакто ООН даде на палестинците статут на държава наблюдател, нечлен на организацията, Абас маневрира, за да избегне противопоставяне с Израел, но и да намери някакъв начин да промени положението в палестинските територии.

Миналата седмица пресслужбата на неговото правителство призова журналистите вече да говорят за държавата Палестина, а не за Палестинската власт, както се нарича правителството на автономията, създадена преди две десетилетия по силата на временните мирни споразумения с Израел.На палестинските дипломатически мисии по света беше казано да използват новите имена, включително на мисиите, намиращи се в страни, които не са гласували с “да” в Общото събрание, заяви служителят на палестинското външно министерство Омар Ауадала.

Говорителят на израелското правителство Марк Регев отхвърли смяната на имената като безсмислена, но отказа да коментира дали Израел ще отвърне по някакъв начин. “Вместо да търсят ефектни ходове, палестинците би трябвало да преговарят с Израел за решаване на конфликта. Това ще доведе до положение с две държави за два народа”, каза той.

Израел протестира срещу хода на Абас в ООН, като го обвини,че се опитва да заобиколи преговорите с Израел по въпросите за създаването на държава. Тези преговори са замразени от повече от четири години, защото Абас и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху имат разногласия по параметрите.

Нетаняху казва, че е готов да отстъпи земя на палестинска държава, но няма да се изтегли до границите от 1967 г., нито да даде каквато и да е част от Източен Ерусалим, който палестинците искат за своя столица. Абас казва, че преговорите продължават да са предпочитаният от него избор и че признанието в ООН е било замислено с цел да подобри позициите му спрямо доста по-силния Израел, щом преговорите бъдат подновени. Откакто се състоя гласуването в ООН, Абас се въздържа от мерки, които биха могли да затворят вратата за преговори, като разочароват Израел или САЩ, които също бяха против неговия ход вООН.

Абас не предприема практически действия за членство на Палестина в агенциите на ООН – нещо, което стана възможно с гласуването през ноември, а силите му за сигурност продължават да съгласуват действията си с израелските войски в преследването на ислямистки бойци на Западния бряг. Във Вашингтон говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд изрази съпротивата на САЩ срещу ...

Публикувана на 01/08/13 22:10 http://e-vestnik.bg/16550/koy-shte-naricha-palestina-darzhava/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване