01/08/13 14:43
(http://www.klassa.bg/)

Майчиният език се учи още в утробата

Още преди да се роди, бебето започва да разбира майчиния език. Това показва американо-шведско изследване, публикувано в списание Acta Pædiatrica, съобщава френският в.“Фигаро“. То разкрива, че само няколко часа след появата си на бял свят, бебетата вече различават майчиния език от чужди езици. Това предполага, че те са възприели езика на майка си още в утробата й, затова се препоръчва жените да говорят на неродените си бебета.
Хронологически, слухът е първото сетиво, което се развива по време на бремеността. От седмия месец слухът на бъдещият човек е напълно функциониращ, което позволява на зародиша да чува и разпознава гласа на майка си и в по-малка степен на другите близки – баща, братя, сестри. То възприема и музика.
Екипът учени от Тихоокеанския лутерански университет в Такома, САЩ и от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция са изследвали 80 новородени, половината момичета, половината момчета, които са били на възраст от 7 до 75 часа. Те са били подложени на звуци, свързани с майчиния им език и с други езици, а реакцията е отчитана по интервала на смучене на биберон-залъгалка, свързан с компютър. Резултатите се оказват сходни и в Такома , и в Стокхолм. Оказва се, че бебето разпознава звуците, чути от майка си преди раждането.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване