01/08/13 12:20
(http://www.klassa.bg/)

Планетите с размери колкото Земята са 17 милиарда

Екипът на телескопа Кеплер на НАСА обяви, че всяка шеста звезда в нашата галактика приютява по една планета с размери колкото Земята, което означава, че общият им брой е 17 милиарда. Същевременно бе направено съобщение, че са открити и 461 нови кандидат-планети, с които общият брой, открит от тези астрономи, достигна 2740, предаде Би Би Си, като цитира тяхно изявление от срещата на Американското астрономическо дружество в Калифорния. Резултатите от изследването показват, че около 17 % от звездите обикалят в орбита планети с размери до 1, 25 пъти колкото Земята, като правят пълна обиколка за 85 дни или по-малко, подобно на планетата Меркурий. Това прави 17 милиарда планети с размери колкото Земята. Телескопът наблюдава от 2009 г. определена част от небето и засича моментното затъмнение от светлината на звезда, когато някоя планета премине пред нея, тоест извърши т.нар. транзит.
Но според Франсоа Фресен от Астрофизическия център „Харвард – Смитсониън“ списъкът на кандидат-планетите е непълен, защото виждаме само онези екзопланети, които са добре разположени, за да бъдат забелязани, а освен това сред кандидатките не всички са екзопланети, а други астрофизически конфигурации. Например може да са бинарни звезди, които обикалят една друга.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване