01/09/13 14:12
(http://www.klassa.bg/)

Българската асоциация по рециклиране: Новият закон за управление на отпадъците дава възможност за административен произвол

Новият Закон за управление на отпадъците е изключително лош, в него няма експертни текстове, а в този вид ще даде големи възможности за административен произвол и ще породи корупционни практики.
Законът е изработен без участието на бизнеса, което означава, че държавата не уважава експертният потенциал на своя бизнес. Това казаха в сряда представители на браншови организации за преработка на отпадъци, цветни и черни метали, цитирани от БГНЕС.
Това, което ни притеснява, е че нашият бизнес е най-рестриктивно регулираният в България, никъде в Европа няма толкова много ограничения в бизнеса с цветни и черни метали, заяви Борислав Малинов, председател на Българска асоциация по рециклиране (БАР). По неговите думи това е направено с цел да се ограничат кражбите, а до момента те са намалели с 30%.
"Въпреки това при нас се работи изключително трудно – имаме банкова гаранция, за най-малкото нарушение глобата е между 30 000 и 100 000 лв., и за най-малкото нещо могат да ти вземат разрешителното. Ще дадем предложения за регулиране на това нещо, не е нормално да се работи под такова напрежение", каза още председателят на БАР.
Според Миланов този натиск върху бизнеса ще породи незаконните площадки и ще повиши кражбите. По негова информация от работещите през миналата година 2300 площадки за рециклиране бъдат закрити 1600, а около половината от закритите ще продължат да работят незаконно.
Това е нормален процес, тези хора, които от 20 години работят в този бизнес, няма какво да правят, добави той. Но това ще доведе до повишаване на кражбите и това, за което се борихме до сега, ще трябва да го зачертаем, каза още председателят на БАР. Едно от предложенията за положителна промяна на Миланов е обвързването на банковите гаранции с капацитета и оборота на площадките за преработване на отпадъци.
В нашия бранш се наблюдава двойно отношение към фирмите, нелегалните фирми са толерирани в някои отношения са в по-добро положение, от колкото тези, които работят коректно, заяви Явор Божанков, зам.-председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия (АРИ). По негова информация всяка една европейска страна започва решаването на проблемите с кражбите в този бранш чрез сътрудничество между контролните органи и работещите в отрасъла. Ние сме единствената страна, която се опитва да реши проблемите само и единствено със санкции, заяви Божанков.
В момента цялата отговорност се поставя върху бизнеса, той трябва да понесе всички негативи, продължи зам.- председателят на АРИ. Според него по сегашният модел на работа има наказания само за последствията от проблемите, без да се прави нищо за тяхното предотвратяване.
Ние сме заявявали винаги готовността да искаме строг контрол върху фирмите, които извършват управление на отпадъци, но с ясни правила, каза Иво Георгиев, председател на АРИ. Ние сме единственият бранш с банкови гаранции за изпълняване на определена дейност, единственият бранш, в който има такива наказания за първо нарушение, заяви той. Освен това сме и единственият бранш, в който 30% дейността е незаконна и ние постоянно се борим с това, добави председателят на АРИ. Според него контролните органи трябва да започнат да работят до край по сигналите на рециклаторите, а не единствено да ги глобяват.
Георгиев призова за намаляване на данък печалба за бранша в следващата финансова година, тъй като банковите гаранции, които фирмите трябва да депозират са общо около 32 млн. лева, а за тяхното обслужване са заплатени вече над 70 000 лева към банките. Това са излишни разходи за фирмите, които могат да бъдат използвани за инвестиции и развитие, смята Георгиев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване