01/09/13 23:43
(http://www.klassa.bg/)

Комисията по образование в парламента няма да проверява Фонд "Научни изследвания"

Представителите на ГЕРБ в парламентарната Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта бойкотираха предложение за създаване на работна група, която да разследва сигналите за нарушения във Фонд „Научни изследвания”. „За” гласуваха 7 народни представители, „против” – 4 и 5 се въздържаха. Преди това депутатът от ДПС Хамид Хамид поднови направеното на предното заседание процедурно предложение за създаване на работна група от членове на комисията, която да изследва всички сигнали. Хамид предложи работната група да се състои от шестима народни представители - по един от всяка партия и един независим, а резултати да бъдат представени до един месец от създаването на работната група.

Припомняме, че скандалът около фонда избухна, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет. Според обвиненията, някои от проектите са спечелени от приближени фирми на шефа на фонда Рангел Гюров, преподавател в НБУ, чийто бивш ректор е образователният министър Сергей Игнатов. Гюров беше обвинен, че срещу титлата "доктор на науките" ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии Стоян Денчев е получил проекти за хиляди левове.

На заседанието на комисията днес беше изслушан министър Сергей Игнатов.

Засега няма сигнал за умишлени груби нарушения във Фонд „Научни изследвания“, заяви той и отново посочи, че докато такива не се докажат, ръководството на фонда няма защо да бъде сменяно.

За кратко заседанието беше прекъснато от скандал, след като депутати от опозицията обвиниха управляващите, че са намалили времето за въпроси към министъра в опит да се потулят нарушенията във фонда.

Лютви Местан от ДПС заяви, че няма да участва в заседание на комисията, след като Стефани Михайлова от ГЕРБ предложи регламент, при който от парламентарна група да може да говори по един народен представител в рамките на две минути и същото време да важи за представителите на БАН и на университетите.

Лъчезар Аврамов от БАН каза на заседанието, че ще подаде сигнал до новия главен прокурор Сотир Цацаров за "нарушения в последната сесия".

В момента фондът се проверява Икономическа полиция и от Инспектората на Министерския съвет. Проверката на Инспектората е удължена с 40 дни, считано от 10 януари, съобщи управителят на ФНИ Христо Петров.

До момента 342 от кандидатите за субсидии са подали искания да видят рецензиите си, а 146 са се запознали с рецензиите и са подали възражения за преразглеждане.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване