01/09/13 15:36
(http://www.klassa.bg/)

Светлана Боянова е била проверявана от Инспектората на МС

Зам. –министърът на земеделието Светлана Боянова е била проверявана от Главния инспекторат на Министерски съвет по сигнал за нарушения в земеделското министерство, свързани с евросредства. Това съобщи телевизия bTV, като се позова на документи, притежавани от информационна агенция БГНЕС.
Проверката е била възложена от премиера Бойко Борисов, а след изготвянето на документа на заключенията му има неговото „Да”.
Сигналът срещу Светрана Боянова с дата 4 ноември 2011 г. е подаден от Маргаритка Астраджиева, която е била зам.–председател на комисията за оценка на стратегиите на местно развитие. Копие е изпратено и на директора на ОЛАФ Джовани Кеслер.
В сигнала се твърди, че ръководството на аграрното ведомство е допуснало нарушения при одобрение на Местни инициативни групи по мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Според написаното Боянова и нейният екип са правили опити за намеса в работата на комисия за оценка на стратегии за местно развитие, подадени от местни инициативни групи.. Искала е информация за оценката и взетите решения. Маргаритка Астраджиева твърди, че през юни 2011г. председателката на комисията е била повикана в кабинета на Боянова, "където е поискано да докладва за напредъка на работата на комисията и е била питана за конкретни заявления - дали са одобрени и дали ще получат финансиране".
Светлана Боянова е контролирала дейността на дирекция "Развитие на селските райони" в изпълнение на заповед на министър Мирослав Найденов. След като Боянова получила отказ да получи исканата информация,  два дни по-късно със заповед на Мирослав Найденов съставът на комисията за оценка на стратегиите на местно развитие е сменен – отстранени са председателят, заместникът му и някои от нейните членове. С нова заповед на министъра, но подписана от Светлана Боянова, е наредено да се направи повторна техническа оценка на представените стратегии.
Маргаритка Астраджиева смята, че тази повторна оценка цели "манипулиране на резултатите от оценката".
На подменената комисия се възлага и да извърши повторна техническа оценка на представените стратегии за местно развитие и на кандидатите. Контролът за изпълнението на тази заповед Светлана Боянова възлага сама на себе си.
От проверката на инспекторите става ясно, че всъщност данните в този сигнал се потвърждават – част от състава на комисията, включително и председателят Демина Байрактарска, зам.-председателят й и част от членовете действително са сменени, направена е повторна оценка, а при нея част от оценките на някои Местни инициативни групи са завишени.
Докладът на Инспектората е даден на Министерство на земеделието в началото на 2012 г. за отстраняване на допуснатите нарушения. Една година по-късно, включително и след скандала с дюните от Несебър, не са взети никакви мерки срещу нарушителя.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване