01/10/13 15:34
(http://www.klassa.bg/)

Дъщеря на принц Уилям ще може да наследи престола

Ако принц Уилям и Кейт Мидълтън имат дъщеря, тя ще носи титлата принцеса. Това обяви британската кралица Елизабет Втора. Тя е коригирала закона за наследяването на трона, приет преди 100 години, отбелязва Ройтерс. Според указ от 1917 г. на крал Джордж V, само най-големият син на Уилям и Кейт може да се нарича принц и да претендира за трона. Ако Кейт роди момиче, то би трябвало да се се титулува само с лейди, за което не се изисква обръщението „Нейно кралско височество“.
Елизабет Втора обаче е пуснала патентно писмо – особен вид кралско съобщение, което променя правилата за децата на принц Уилям. То е публикувано в официалния вестник на британското правителство и гласи, че всички наследници на най-големия син на принц Чарлз ще имат титлата и привилегиите на кралски височества и ще се наричат принцове и принцеси.
Патентното писмо позволява на монарха да внася промени в законодателството без съгласието на парламента. Подобен документ кралицата подписа преди сватбата на Уилям и Кейт през април 2011 г., давайки им титлите херцог и херцогиня на Кеймбридж.
През декември стана известно, че Кейт Мидълтън чака дете.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване