01/10/13 22:57
(http://e-vestnik.bg/)

За да възпре екстремистите в Сирия, Обама трябва да помни Косово

в. Крисчън сайънс монитър

Докато гледа как ислямските екстремисти набират сила в хаоса на сирийското въстание срещу режима на Башар ал Асад, президентът Обама би трябвало да обмисли прецедента на намесата на САЩ в Косово, където екстремистите са държани на разстояние, а демокрацията се развива.

Дали можете да разпознаете тази ситуация? Хиляди цивилни загиват през последната година. Гражданските размирици се превръщат в етнически конфликт, а сега - в гражданска война. А международната общност е все по-разтревожена.

Съединените щати засилват военното си присъствие в региона, като в същото време обучават бунтовниците и им оказват материално-техническа подкрепа. “Ние искаме да изградим добри отношения с тях”, казва говорителят на Държавния департамент на САЩ, имайки предвид антиправителствените сили. Междувременно Русия разпалено предупреждава Запада да не се намесва.
Това може да звучи като описание на сирийското въстание срещу режима на Башар ал Асад от 2011-2012 г. Всъщност това беше развитието на събитията, довело до военната намеса на САЩ в Косово през март 1999 г. Но то също толкова добре би могло да обрисува днешния конфликт в Сирия.

Правителството на Обама наскоро изпрати войски и разполага ракетни установки “Пейтриът” в Турция, която е до северната граница на Сирия. И предоставя материално-техническа подкрепа и официално признаване на сирийските бунтовници. Междувременно броят на жертвите на конфликта нараства. ООН току-що увеличи приблизителните си оценки: над 60 000 сирийци са убити досега, около пет пъти повече от броя на загиналите в Косово в годината на военната намеса на САЩ. Също както в Косово, Русия е против каквато и да е форма на западна намеса.

А докато претегля възможностите за намеса в Сирия, както се съобщава, че прави, президентът Обама би трябвало да отчете тези сходства. Като направи това, той ще открие още една причина да засили подкрепата на САЩ за сирийската опозиция. Тази причина, която обикновено не се свързва с войната в Косово, е борбата с екстремизма.

Наскоро се срещнах с втория по ранг служител във външното министерство на Косово Петрит Селими, за да добия по-добра представа какво се е случило в борбата на Косово за независимост от Югославия и силите на Слободан Милошевич. Исках да разбера как конфликтът в Косово може да се сравни със сегашните размирици в Сирия и каква е ролята на екстремизма на двете места.

По-конкретно исках да знам защо Косово така и не стана значимо поле за ислямските екстремисти въпреки преобладаващото си мюсюлманско население и преживения продължителен период на конфликт - две добре известни рецепти за ислямска радикализация.

Ако нещо става в Косово, то е в противоположната посока - развитие на демократичните институции, улесняване на икономическата реформа и дори увеличаване на ролята на жените в обществото. Разбира се, демократичната еволюция на Косово не е лишена от проблеми. Оплаквания от корупция и неадекватност все още тормозят правителството там. Но Косово до голяма степен избягва капаните на ислямския екстремизъм.

Наистина, екстремистите настойчиво се опитваха да спечелят позиции по време на конфликта. Хиляди пристигнаха, “опитвайки се да оправдаят конфликта в Косово като някакъв вид религиозна или гражданска война”, каза Селими. Също както чуждите джихадисти в Сирия, те “разглеждаха Косово като отправна точка не само за борба със сърбите, но и с всички т.нар. колониални или антиислямски сили”.

Как Косово устоя на тези екстремисти? Според Селими отговорът е - благодарение на американската подкрепа, по-конкретно засиленото сътрудничество между САЩ и косовските бунтовници от Армията за освобождение на Косово.

След намесата на НАТО, предизвикана от бежанската криза в резултат на бягството на косовските албанци от Милошевич, САЩ протегнаха ръка към опозиционните групи и ги подкрепиха. Преди това някои от тези групи бяха определяни като терористични, но тази официална подкрепа на САЩ помогна за засилване на умерените елементи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване