01/10/13 10:56
(http://www.klassa.bg/)

Чуждите езици помагат на мозъка на стари години

Способността да водиш разговор на два езика е полезна не само при посещенията на чужди държави, но и помага на мозъка да остане във върхова форма в напреднала възраст, гласи ново изследване.

Учени от Университета в Кентъки откриха, че възрастните хора, които владеят два езика още от деца, имат по-добра "познавателна гъвкавост", т.е. са способни да се справят по-добре с нови и неочаквани обстоятелства.
"Двуезичните възрастни хора използват мозъците си по-ефективно от моноезичните", заяви изследователят Брайън Т. Голд. "Нашите резултати показват, че дългогодишната практика на езици може да упражни най-големите си ползи върху функционирането на фронталните мозъчни региони с възрастта", допълни той.
Научният труд е съставен от два експеримента, включващи 110 души на възраст между 60 и 68 години. Мозъците на участниците били подложени на опити, докато участниците работели върху тест за познавателна гъвкавост. Част от хората владеели само един език, докато останалите били двуезични още от деца.
Задачата била изпълнена от всички. Но учените забелязали, че двуезичните се справили значително по-бързо от останалите. Образните изследвания на мозъците също показали, че фронталният им кортекс използвал по-малко енергия от тези на моноезичните.
Изследвания от последните години доказаха, че способността на човек да разговаря на два езика го предпазва от редица свързани с възрастта болести и забавя развитието на Алцхаймер.



















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване