01/12/13 08:22
(http://www.klassa.bg/)

Молекулярен механизъм свързва анорексията с хиперактивността

Един и същ молекулярен механизъм свързва анорексията с физическата хиперактивност, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Досега се смяташе, че хиперактивността на анорексиците е преднамерена и цели да се отслабне чрез изгаряне на калории.

Учени от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания и Френския център за научни изследвания обаче идентифицираха общ механизъм, който обяснява връзката между анорексията и хиперактивността.

Като използвали генно модифицирани мишки, чието поведение е близко до това на анорексиците, учените открили молекулярна аномалия в зона в мозъка на гризачите, свързана с възнаграждението.

Тази аномалия съответства на свръхекспресия на серотониновия рецептор 5-НТ4, който контролира също двигателната хиперактивност у мишките.

"Доколкото ни е известно, за пръв път е идентифициран общ молекулярен механизъм, който свързва анорексията и хиперактивността, заяви ръководителката на изследването Валери Компан. Получените резултати освен това потвърждават, че съществуват допирни точки между анорексията и пристрастяването. Общ молекулярен механизъм свързва анорексията с пристрастяването към кокаина."

Учените констатирали също, че въпросният рецептор може да стане неактивен и това да доведе до свръхконсумация на храни, свързана с булимията.

Резултатите от изследването са публикувани в Translational Psychiatry.















Франс прес



















Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване