01/12/13 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Почетен "Икар" ще получат Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев

Артистичното семейство Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев, които имат половинвековна сценична кариера, ще получат наградата "Икар-2013" за цялостен принос.

Актьорите са играли почти само на сцената на "Народния театър "Иван Вазов". Те завършват ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) през 1959 г.

Дебютът на Виолета е в ролята на Мария-Десислава в "Иван Шишман" от Камен Зидаров, легендарна постановка на Николай Люцканов, която се играла в продължение на седем години с 450 представления. След това тя играе в още десетки постановки: "Вишнева градина" от А.П. Чехов, "Егор Буличов и другите" от М. Горки, "Златната карета" от Л. Леонов, Мария Стюарт" от Фр. Шилер, "Тази малка земя" от Г. Джагаров и др.

Васил Стойчев също има десетки роли в театъра - в "Кой се страхува от Вирджгиния Уулф" от Е. Олби, "Майор Барбара" от Б. Шоу, "Унижените и оскърбените" от Ф.М. Достоевски, "Почивка в Арко Ирис" от Д. Димов и др. Много популярен става с дебюта си в киното - ролята на цар Калоян във филма от 1963 г., режисиран от Дако Даковски и Юри Арнаудов.

Съпрузите имат голям успех с рециталите, които изнасят заедно: "Вулканите на Мексико димят" от Л. Стефанова, "Завръщане при началото" от П. Матев, "И моята България пътува" от Д. Дамянов.

Наградите на Съюза на артистите в България (САБ) ще бъдат връчени на 27 март - Световния ден на театъра
Наградата за чест и достойнство ще получи акад. Александър Балкански, който навършва 70 години - изключителна личност, благодарение на когото все още има цирк в България, каза председателят на САБ Христо Мутафчиев.

Днес той обяви номинациите за "Икар-2013". Очаквано с най-много - пет - е спектакълът "Хамлет" от Шекспир в Народния театър "Иван Вазов" - за режисура - Явор Гърдев, водеща мъжка роля - на Леонид Йовчев, поддържаща мъжка роля - на Мариус Куркински, за сценография - на Никола Тороманов, Даниела Олег Ляхова и Венелин Шурелов, и за майсторско техническо осъществяване.

За водеща женска роля за "Икар" са номинирани Гергана Плетньова за "Вуйчо Ваньо" от Чехов във Варненския театър, Мариана Крумова за "Медея" в Русенския театър и Силвия Лулчева за "Любовна песен" в Младежкия театър "Николай Бинев".

За главна мъжка роля са номинирани още двама актьори от спектакли на Народния театър - Иван Юруков за "Лов на диви патици" от Ал. Вампилов и Камен Донев за "Животът е прекрасен" по Н. Ердман.

В конкуренция с Явор Гърдев за наградата за режисура са Александър Морфов ("Животът е прекрасен") и Пламен Марков ("Вуйчо Ваньо").

За поддържаща женска роля са номинирани Анастасия Ингилизова ("Декамерон" в "Българска армия), Ася Иванова ("Ковачи" в Университетския театър на НБУ) и Светлана Янчева ("Животът е прекрасен" и "Златни мостове и Секвоя" в Малък градски театър "Зад канала").

При актьорите за "Икар-2013" за поддържаща роля с Мариус Куркински се състезават Дамян Тенев ("Крал Лир" в Пловдивския театър) и Ивайло Драгиев ("Медея, майка ми" в "Сфумато").

Освен "Хамлет" за майсторско техническо осъществяване са номинирани "Крал Лир" и "Скачай" от Здрава Каменова на Калин Ангелов в театър "София", а за сценография - Елена Шопова и Никола Налбантов за "ПроТекст 5: Навреме" на Организацията за съвременно алтернативно изкуство "36 маймуни" и Мариета Голомехова за "Вграждане" в Пловдивския куклен театър.

Надпреварата за "Икар" за музика е между Асен Аврамов ("Медея, майка ми") Калин Николов ("Вуйчо Ваньо" и "Нощна пеперуда") и Христо Намлиев ("Вграждане" в Пловдивския куклен театър).

Четирите са номинациите за дебют: Васил Дуев, автор и режисьор на "Самотни персонажи" в "Сфумато", Галя Костадинова за ролята й във "Всичкоядецът", постановка на сдружение "Плюс" в "Сфумато", Мартин Киселов за режисурата на "Скъпа Елена Сергеевна" - сдружение "Реплика", Силвия Станоева и Иво Желев за актьорския тандем в "Клер, Мадам, Соланж" с продуцент "Гала филм".

Номинациите са определили актрисата Лилия Маравиля, сценографката Марина Янева, театроведите Зорница Каменова и Явор Койнаков, които са гледали над 80 постановки на 35 театъра.

Друга комисия ще определи лауреатите и най-добрия спектакъл.


Както всяка година, по традиция всички постановки с номинации ще бъдат показани на Софийския театрален салон в театър "София" в седмицата преди 27 март.

За "Златен глас" актьорите от дублажа са номинирали колегите си Ани Василева за Виктория в сериала "Отмъщението", Димитър Иванчев за Аксел в "По средата" и Елена Русалиева за Пати Хюз в "Щети".

За цирково изкуство е отличена Цветелина Попова за 20-годишната й дейност и постиженията й в областта на каучук-еквилибристиката.

Има и други номинации, определени от професионалните гилдии.



















САБ

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване