01/13/13 13:02
(http://www.klassa.bg/)

Епархиите у нас избират делегати за Патриаршеския събор

Българската православна църква проведе в неделя епархийски избори за представителни делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор на 24 февруари. Това се посочва в изявление на Светия синод, публикувано на официалната електронна страница на БПЦ. Патриарх Максим почина на 6 ноември 2012 година. Изборът на патриарх трябва да стане в неделен ден, в срок до 4 месеца след кончината. Светият синод определи 24 февруари като последната приемлива дата за провеждане на патриаршески събор.
В патриаршеския събор ще се включат по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, и десет делегати от Софийската епархия – шестима клирици и четирима миряни.
Епархийските центрове в страната определят общо 80 епархийски избиратели, които ще решат избора на Български патриарх. Заедно с тях в избора на нов глава на Българската православна църква ще участват и всички архиереи на БПЦ (в момента 14 митрополити и 19 епископи), по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски; по един монах и една монахиня от всяка епархия и по един представител на Софийската и Пловдивската духовни семинарии.
Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява от наместник-председателя на Светия Синод за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит. Когато никой от кандидатите не получи изискуемото мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

Изборът на новия български патриарх се саботира, обяви в събота Софийската митрополия. Изявлението е в отговор на отказа на Епархийския съвет и архиерейските наместници да подпишат списъка за епархийски представители, които ще избират нов патриарх на 24 февруари. Епархийският съвет и архиерейските наместници отказаха да подпишат списъка, защото той бе изготвен от наместник-председателят на Българската православна църква (БПЦ) митрополит Кирил, който изпълнява длъжността Софийски митрополит. Доводът беше, че не познават хората в него и че не фигурират представители на всичките шест софийски околии.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване