01/13/13 07:11
(http://www.klassa.bg/)

Как 4 чаши чай намаляват риска от инсулт

Консумирането на четири чаши чай дневно може да намали опасността от инсулт с над една пета, показва шведско изследване, цитирано от "Дейли Мейл".

Учените, които изследвали връзката между пиенето на черен чай и инсултите, установили, че поне четири чаши от ароматната напитка дневно намаляват опасността от съсирек на кръвта в мозъка с 21%.

За съжаление, пиенето на по-малко количество чай няма същия благоприятен ефект.
Заключенията на учените от института Каролинска в Стокхолм се основават на изследването на близо 75 000 мъже и жени.

Макар много проучвания да показаха благоприятното влияние на зеления чай върху мозъка, доказателствата за същото влияние на черния чай досега не бяха толкова убедителни.

В рамките на изследването учените наблюдавали навиците за пиене на чай на участниците. След като взели под внимание и други рискови фактори за инсулт - като пушенето или високото кръвно налягане, те установили, че четири или повече чаши чай дневно имат значителен ефект.

Черният чай е богат на флавоноиди, за които се смята, че са благоприятни за здравето и мозъка.

"Чаят е полезен за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания заради съдържанието му на флавоноиди. Ежедневното приемане на една до три чаши не се свързва с риск от инсулт. Но мъжете и жените, които консумират четири и повече чаши дневно, намаляват риска с 21% спрямо тези, които никога не пият чай", съобщават учените.

Инсултът е причина за смъртта на близо 200 души всеки ден във Великобритания. Много други остават парализирани, със сериозни физически увреждания и със страха, че повторен такъв случай може да ги убие.

Хората, които със сигурност няма да изпитват затруднение за консумацията на 4 чаши чай дневно, са британците.

Британците, които са известни с любовта си към чая, изпиват близо 80 милиона чаши всеки ден, показва изследване на Острова.

Макар че в последните години кафенетата в страната преобладават, поданиците на кралицата пресушават 78 милиона чаши чай всеки ден. Над половината от британците предпочитат традиционната напитка, а само 35 на сто избират кафето.



















"Дейли Мейл".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване