01/13/13 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Обама започва борбено втория си мандат

Ройтерс

Хилари Клинтън и Барак Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

Броени дни преди встъпването си в длъжност за втори път, американският президент Барак Обама се държи така, сякаш вярва, че му предстои един силен мандат. Последният знак е решението му да се пребори с добре режисирана кампания срещу избора му на министър на отбраната.

Преизбраният през ноември президент-демократ демонстрира по-агресивен подход по време на разигралата се в края на годината драма около “фискалната скала” с нейните данъци и съкращения, възползвайки се от бъркотия в републиканските редици, която подчерта неспособността на вашингтонските законодатели да предприемат ефикасни действия.

Обама демонстрира “по-твърда” стратегия и в решението си да установи контрол върху огнестрелното оръжие след случая със загиналите при стрелба деца миналия месец в училище в Нютаун, щата Кънектикът.

Тези действия показват нарастващата увереност на президент, който, без нуждата да се стреми към преизбиране, сега се чувства по-свободен да се изправи срещу новия Конгрес. Първият му мандат бе белязан с оплаквания на неговия либерален щаб, че е бил твърде отстъпчив спрямо републиканците.

Според някои критици обаче Обама сега рискува да прекали, и би трябвало да се стреми да строи мостове към републиканците, за да намери решение на предстоящия сблъсък заради бюджета.

Последният дързък ход на президента бе в понеделник, когато номинира Чък Хейгъл за министър на отбраната. С това той постави началото на битка в Сената с група критици, които нападнаха бившия републикански сенатор заради предишните му действия спрямо Израел и Иран.

Отказът на Обама да сведе глава пред опонентите на Хейгъл, включващи произраелски организации, неоконсервативни фигури и някои от съпартийците на самия Хейгъл, показа, че президентът няма да позволи топ кандидат на кабинета да бъде отново принуден да се оттегли.

Сюзън Райс, американският посланик на Обама в Обединените нации, отпадна от кандидатите за поста на държавен секретар миналия месец, след като версията й за нападението срещу американската дипломатическа мисия в Бенгази Либия през септември, при която загина американският посланик, бе остро критикувана от някои републикански конгресмени.

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм - една от критиците на Райс - коментира неизбежната номинация на Хейгъл, превърнала се в основна тема през уикенда, като заяви, че Обама “е натрил носа” на републиканците.

Според бивш съветник на Обама, който пожела да не се споменава името му, това е възможност да се постави ясно мото на втория мандат - “няма вече господин Добричък, няма вече отстъпки” - което да служи за послание към политически приятели и врагове.

“Ясно е, че това е президент, който се чувства необременен от изборни политики, който мисли, че разполага с политически капитал за изразходване и изобщо не си губи времето да го направи”, заяви Костас Панагопулос, политолог в университета Фордъм в Ню Йорк.

От Белия дом са убедени, че Хейгъл може да се справи с бурята и да бъде утвърден от доминирания от демократите Сенат - президентските кандидати за висши ръководни постове, свързани със сферата на сигурността рядко биват отхвърляни.

Но според републиканският стратег Джон Фрийхъри Обама предприема хазартен ход, който може да е меч с две остриета, особено като се има предвид съпротивата на някои съпартийци на президента срещу Хейгел, известен като независим и умерен републиканец. Той и Обама се сдружиха в Сената, когато и двамата се обявиха против войната в Ирак.

“Президентът залага много от своите чипове”, коментира Фрийхъри. “Президентите имат склонност понякога да гледат твърде оптимистично на своите мандати. Проблемът е дали сега случаят е такъв.”

Хейгел бе номиниран малко след новогодишната сделка, благодарение на която бе предотвратено икономическо бедствие, когато законодателите се съгласиха да не позволят влизането в сила на огромно повишаване на данъците и орязване на правителствените разходи.

Споразумението бе победа за Обама, който обеща ...

Публикувана на 01/13/13 22:15 http://e-vestnik.bg/16586/obama-zapochva-borbeno-vtoriya-si-mandat/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване