01/14/13 18:44
(http://www.klassa.bg/)

Бисеров: Електоратът на ДПС не харесва Борисов

Всички еднопартийни управления тласкат след себе си властта в противоположната посока - към коалиции. Това каза в интервю за Дарик зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров, според когото няма как Бойко Борисов да управлява втори мандат. По думите на Бисеров трябва да се работи за бъдещо надпартийно правителство, което не трябвало да бъде функция на партийните централи. Все пак зам.-председателят на ДПС прогнозира едно ляво-центристко управление след изборите през лятото.
Христо Бисеров каза, че на предстоящата в събота Национална конференция на ДПС вероятно Ахмед Доган ще очертае каква би трябвало да бъде философията на следващата власт без детайли обаче за нейната конструкция. Образно Бисеров посочи, че ДПС-лидерът щял да говори не „като инженер" по темата „нова власт", а по-общо - „като архитект".
Заместникът на Доган изключи ГЕРБ от плановете на ДПС за следизборно партньорство. „Не залагаме на такава политическа конфигурация, в която да партнираме с ГЕРБ в следващия мандат", коментира Бисеров, който допълни, че „избирателите на ДПС не харесват Бойко Борисов".
„Защо си мисли някой, че избирателите на ДПС харесват Борисов?!? Напротив - те са напълно наясно, че по време на управлението на Бойко Борисов техният живот се влоши", допълни Бисеров. Той изреди „усещането за намалена демокрация, за ограничени прави, съчетани с утежнено финансово състояние на хората". Според зам.-председателя на ДПС бедността и безработицата ще бъдат сред решаващите фактори за изхода от парламентарните избори.
„Няма как ГЕРБ да останат в управлението другия мандат. Има един единствен начин - това е тежка фалшификация на изборите", заяви още Христо Бисеров.
Подчертавайки, че е важно следващата власт да търси баланс на ниво парламент, а не да бъде функция на партийните централи Бисеров предупреди да не чакаме коалиция от типа на тройната. „Ако под коалиция разбираме партниране изобщо, тогава можем да използваме този термин. Обаче, ако под коалиция разбираме коалиция от партии в парламента, които определят балансите помежду си под някаква формула 3:5:8 и излъчват своите министри от политическите си елити, на такова нещо няма да бъдем свидетели категорично", коментира още един от заместниците на Доган.
По думите на Христо Бисеров „това, което си струва да се работи е България да се управлява от правителство, което да има надпартиен характер, да не е обвързано с партийните елити непременно". Той направи уговорката, че това не означавало липса на партийна отговорност за управлението, а по-скоро пренасяне на мястото за взимане на решения от партийните централи в Народното събрание.
Това ще бъде кабинет, който да управлява държавата, за да се излезе от тази ситуация, защото сме в условие на депресия и не може да излезем вече толкова години, обясни още той.
Според него е важно колко политически сили ще влязат в Народното събрание. „Общо взето по-ляво правителство, лявоцентристко - в тази посока смятам, че биха се развили нещата", допълни прогнозата си Бисеров.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване