01/14/13 07:57
(http://www.hsnovini.com/)

Броят птиците по вътрешните водоеми в региона

Броиха водолюбивите птици в региона

През изминалият уикенд започна тазгодишното среднозимно преброяване на водолюбивите птици в страната. За целта екипи от регионалните структури на Българското дружество за защита на птиците, РИОСВ и „Зелени балкани” посетиха някои от най- големите вътрешни водоеми на територията на областите Хасково и Кърджали.

Екипите стартираха работата си още преди изгрев слънце. Тяхната дейност бе част от 37- то за страната ни среднозимно преброяване. То се прави през втория уикенд на месец януари всяка година. Тогава на определените терени излизат екипи на природозащитни неправителствени организации, заедно с представители на РИОСВ.

“Начинанието се прави с цел да се засече броя на водолюбивите птици в страната, не можем да бъдем съвсем точни, но може да се направи една равносметка дали като цяло се увеличава или намаля броя на птиците в България”, заяви за Хасково Новини регионалният координатор на БДЗП Николай Терзиев.

Всяка една година се сравняват получените крайни резултати, което служи, за да се види в крайна сметка какви са тенденциите.

Птиците, които най- често могат да се видят по местните водоеми са Голяма белочела гъска, голям и малък Корморан, Зимно бърне, голяма бяла чапла, Клопач, Кафевоглава потопница и още много други.

Според представителите на сформираните екипи тази обща дейност е пример как могат да си съдействат от неправителствените сектори, заедно с държавните институции в опазването на околната среда. В рамките на няколко дни резултатите ще бъдат обработвани, след което ще има точна представа за зимуващите водолюбиви птици на територията на страната.

Репортаж гледайте тази вечер в новините на Телевизия Рекординг.

Младен Желязков

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване