01/14/13 14:04
(http://www.klassa.bg/)

Дянков: Няма да се вдигат заплатите на висшите чиновници!

Президентът, председателят на Народното събрание, министър-председателят – въобще първите в държавата – ще доизкарат този си мандат със сегашните си заплати, въпреки че е готов законопроект, който предвижда рязкото увеличаване, с почти 300%, на възнагражденията на висшите управници. Това стана ясно от участието на вицепремиера и министър на финансите в сутрешния блок на БНТ.
Това е законопроект, готов още от април миналата година и отлежаващ. И, както върви, ще отлежава до следващ мандат, няма да влиза в парламента в рамките на този ни мандат, съобщи Симеон Дянков. Вицепремиерът разясни, че това е третият законопроект в административната реформа, след вече приетите и действащи нови закони за държавната администрация и за държавния служител. По думите на Дянков с влизането в сила на тези закони вече са постигнати две цели – намален е броят на чиновниците и същевременно са се покачили заплатите на администрацията.
Третата стъпка, третият закон от реформата касае политическите кабинети в министерствата, областните управи, кметствата, но съзнаваме, дори аз съзнавам, че не е сега моментът да се говори за вдигане на заплатите на тези управници, посочи Симеон Дянков. - И следователно ще изчакаме по-добри времена, допълни финансовият министър. Той допълни, че на внасянето на закона се е възпротивил лично премиерът Борисов още април-май месец на 2012 година, когато проектът вече е бил готов. Тогава Борисов казал:”Да изчакаме да вдигнем всички останали доходи, тогава да вдигаме доходите в държавната администрация”.
А иначе проблемът (с ниските заплати) се знае отдавна, твърди Дянков. Вицепремиерът кометира, че в миналото, при Станишев, този проблем е решен по „един много нечестен начин” - членовете на политическите кабинети са заемали постове в Управителните съвети на държавните дружества и са получавали възнаграждения за това. Дянков даде пример с Димчо Михалевски, който е бил в Управителния съвет на „Проектни инфраструктурни проекти”, откъдето по думите на вицепремиера, е получил близо 150 000 лв. Дянков припомни и така нар. афера Хохегер, от която щом се е облагодетелствала Моника Йосифова, то индиректно се бил облагодетлествал финансово и експремиерът Станишев.
Симеон Дянков уточни още, че законопроект за по-високите заплати на първите в държавата не е оттеглен, а просто чака по-добри времена - т.е. вдигането на други доходи като начало. "Първоначалната идея на премиера беше в последното заседание на нашия Министерски съвет да го предлагаме, да е явно, че не е за нас, а е за следващото правителство, но вече следващият парламент да го разглежда", каза вицепремиерът.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване