01/14/13 16:20
(http://www.klassa.bg/)

Закриват процедурата за ВМЗ Сопот

Единственият кандидат купувач на ВМЗ  Сопот,  фирмата "Емко" ЕООД, собственост на Емилиян Гебрев,  трябваше да подаде до 15 часа в понеделник обвързваща оферта в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, както и депозит от 3 млн. евро, гаранция за намеренията на инвеститора. От агенцията съобщиха за klassa.bg, че офертата е подадена, но не е внесен депозитът, което е условие за разглеждането й. Затова ще прекратим процедурата, казаха от приватизационното ведомство.
Toгава от "Емко" заявиха, че искат да съкратят близо 2000 от 3200 работници в предприятието въпреки изричното условие на държавата за запазване на персонала в рамките на три години.
Напрежението в завода ескалира, след като служителите имат да получават две заплати и два аванса, които са средно по 750 лева, а от 14 януари става дължим и трети аванс. Повечето от тях твърдят, че са на ръба на оцеляването и нямат средства да покрият дори елементарните си човешки нужди. В понеделник Сопот осъмна облепен с призивни материали към работниците от ВМЗ от Съюза на комунистите в България и Движение "Че Гевара", които ги призовават да поемат завода под свой контрол.
Същевременно лидерът на КНСБ  Пламен Димитров каза в Пловдив, че заводите може да оцелеят като станат част военно-ремонтния холдинг "ТЕРЕМ", който е собственост на Министерството на отбраната. През последните години военното ведомство се мъчи да продаде и всеки от 6-те съставни завода на холдинга, тъй като не може да им осигури поръчки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване