01/14/13 11:02
(http://www.klassa.bg/)

Зрелищен мюзикъл идва у нас

Всичко започва на 28 август 1996 г. със случайна среща по време на кинофестивала във Венеция. Брайън Мей и Роджър Тейлър са гости на откриването, където са показани няколко документални късометражни филмчета, базирани на песни от албума „Made In Heaven”. Те се прожектират преди официалната премиера на филма на Бари Левинсън „Слипърс“, в който една от главните роли изпълнява Робърт де Ниро. На партито по случай началото на феста Де Ниро се запознава с Мей и Тейлър и ги пита дали имат идея за мюзикъл, основан на песните на Queen. Двукратният носител на „Оскар“ споделя с музикантите, че дъщеря му е голяма почитателка на британската група. Така е поставено началото на проекта, превърнал се в WE WILL ROCK YOU.

На 24 февруари 2001 г. Робърт де Ниро пристига в Лондон и присъства на уъркшоп, на който известния драматург и писател Бен Елтън представя финалния вариант на сценария на новия мюзикъл. Той е озаглавен WE WILL ROCK YOU, а Де Ниро е обявен официално като един от продуцентите му. Една година по-късно е пресконференцията в театър Доминиън, на която присъстват четиримата основни виновници за появата на бъдещия хит – Де Ниро, Мей, Тейлър и Елтън. Американският актьор веднага се превръща в център на вниманието, а снимката, на която той позира с китарата на Брайън Мей, на следващия ден окупира първите страници на всички вестници.

На 2 май 2002 г. са представени за първи път пред журналисти екипа и актьорите, които участват в шоуто. В ролята на Галилео е Тони Винсент, Хана Джейн Фокс играе Скарамуш, а Шарън Д. Кларк е в ролята на лошата Killer Queen. След 12 дни е световната премиера на WE WILL ROCK YOU в театър Доминиън. Освен Де Ниро, Мей, Тейлър и Елтън, по червения килим минават безкрайно много знаменитости, а специални гости са майката на Фреди Меркюри, Джер Булсара, и неговата сестра Кашмира Кук.

Още първите представления на WE WILL ROCK YOU минават пред пълни салони и неспиращи овации, а билетите се разпродават за месеци напред. Доказателство за огромния успех на шоуто е поканата към екипа, който заедно с Брайън Мей и Роджър Тейлър участва в концерт по случай златния юбилей на кралица Елизабет в градината на Бъкингамския дворец. Начало на концерта поставя Мей, който изпълнява „God Save the Queen” на покрива на двореца. Изпълнението му е аплодирано от 12 000 души пред двореца, а още над 200 милиона го гледат по телевизията. Така манията по WE WILL ROCK YOU се разпростира по целия свят.

Още в края на годината шоуто започва да трупа награда след награда. WE WILL ROCK YOU е обявен за най-добър нов мюзикъл, при това в конкуренция с популярни заглавия като Chitty Chitty Bang Bang и The Full Monty. По-късно печели пет награди на театралните зрители: за най-добър нов мюзикъл, най-добър режисьор (Бен Елтън), най-добър актьор (Тони Винсент), най-добра актриса (Хана Джейн Фокс) и най-добра поддържаща актриса (Шарън Д. Кларк). Впоследствие WE WILL ROCK YOU е официално обявено за любимо шоу на Великобритания, като получава и престижната награда Olivier.

Още през 2003 г. е премиерата на испанската версия на WE WILL ROCK YOU. Следват версии на руски, немски, италиански и шведски, а продукцията обикаля целия свят. До момента шоуто е развълнувало повече от 6 милиона зрители във Великобритания и повече от 15 милиона души в 17 държави. През 2013 г. WE WILL ROCK YOU поема и на първото си световно турне, а за наша огромна радост една от неговите спирки ще бъде в България.

Мюзикълът „WE WILL ROCK YOU” ще се играе в
«Арена Армеец София»
от 15 до 19 май 201 г.
Всяко представление ще бъде с лимитиран капацитет от 4 500 души



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване