01/14/13 16:25
(http://www.klassa.bg/)

Междуфирмената задлъжнялост надмина 163 млрд. лева

Междуфирмената задлъжнялост на предприятията от нефинансовия сектор в края на 2011 г. надмина 163 млрд. лева, сочи проучване на Българска стопанска камара (БСК), представено от ръководството й. Само през 2011 г. корпоративната задлъжнялост е нараснала с нови около 5.2 млрд. лева. Положителното е, че темпът й все пак се забавя спрямо предходната година, коментира зам.-председателят на БСК Камен Колев. В общата сума на задлъжнялостта на фирмите краткосрочните задължения растат по-бързо, докато дългосрочните имат дори лек спад на годишна база. Това е показател че фирмите почти нямат средства за дългосрочни инвестиции, смятат от БСК.

Най-задлъжнелите сектори у нас са търговията, недвижимите имоти и строителството. Приходите от продажби на фирмите като цяло продължават да растат по-бавно от задълженията им. А това е индикатор, че през следващите години въпросните фирми няма да успяват навреме на плащат дълговете си.  

Изследването на работодателската организация показва, че най-големите кредитори на фирмите през 2011 г. са банките (30% от всички задължения), следвани от предприятия от същия сектор като длъжника (23.6%) и доставчиците (18%). Подобно е подредбата на основните кредитори и през 2010 г. Докато през 2005 г. най-висок е бил делът на задълженията към доставчици (27.1%).   

Положително е, че България има нисък държавен дълг – само 15% от БВП – но от друга страна, междуфирмената задлъжнялост е над 220% от БВП, коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. По думите му, в Европа делът на междуфирмената задлъжнялост спрямо БВП е съизмерим с държавния дълг спрямо БВП, т.е. под 100%. А това според шефа на БСК означава, че нашата икономика ще излезе по-бавно от кризата. Най-голям дял просрочени задължения имат фирмите с персонал между 30 човека и 250 човека, които са „гръбнакът“ на икономиката, подчерта Данев. Затова и през изминалата година в този сегмент фалитите не са били малко.

Според предварителните данни на БСК за изминалата година, и през 2012 г. има немалък ръст на междуфирмената задлъжнялост, което ще се отрази негативно както на износа, така и на вноса. „Принос“ към междуфирмената задлъжнялост имат и държавата и общините, които в част от случаите не изплащат навреме дължимите към фирми средства по изпълнени обществени поръчки, особено в сферата на строителството.

Между основните предложения на БСК за намаляване на корпоративната задлъжнялост е да се забрани обявяването на обществени поръчки с отложено плащане. От Камарата отново повториха, че е необходима промяна на законодателството, за да се ускорят процедурите по несъстоятелност. Създаването на клирингова къща (с възможности и за факторинг) за „изчистване“ на междурмената задлъжнялост би спомогнало също за решаване на проблема, казаха от БСК. Но за целта основно държавата чрез Българската банка за развитие би трябвало да предостави капитала за институцията, който би бил в размер около 500 млн. лв. Активизирането на разплащанията по изпълнени европроекти и ускоряване на изграждането на електронното правителство също би подобрило финансовото положение на фирмите, подчертаха от БСК.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване