01/14/13 06:28
(http://www.klassa.bg/)

Парниковите газове ограбват бъдещето

Десетки милиони хора може да избегнат съдбата да станат жертви на наводнения или засушаване до 2050 г., ако емисиите на парникови газове, причина за изменението на климата, започнат да намаляват още от 2016 г., а не от 2030 г., установява ново проучване, публикувано в неделя.

Целта на международната общност е да задържи покачването на средната температура до 2°C, в сравнение с прединдустриалните нива.
Но според проучването на британски и германски изследователи, публикувано в списание "Nature Climate Change", дори само скоростта, с която се постига тази цел до края на века, може да направи ситуацията много различна.
"Намаляване на емисиите на парникови газове, няма да премахне последиците от изменението на климата". Газовете, вече изпуснати в атмосферата, се задържат дълго време, твърдят авторите. Проучването обаче показва, че "ако се реагира бързо и решително, ще бъде спестено време, за да се построят по-устойчиви на климатичните промени домове, транспортна система и селското стопанство".
"Например, ако емисиите на парникови газове започнат да намаляват през 2016 г. с 5% годишно, между 39 и 68 милиона души ще бъдат засегнати от сушата до 2050 година", каза за АФП един от авторите - Найджъл Арнел - климатолог в Университета на Рийдинг в Англия.
Или ако се достигне пик на емисиите на парникови газове едва към 2030 г., тези числа ще бъдат по-ниски: между 17 и 48 милиона души.
Между 100 и 161 милиона души биха могли да избегнат наводненията при първия сценарий, но те ще бъдат по-малко – между 52 и 120 милиона, ако изхвърлянията продължат да нарастват още 14 допълнителни години.
"Като цяло, можем да кажем, че през 2050 г., спечеленото, поради факта намаляващи емисии парникови газове през 2030 г., ще бъде по-малко - между половината и две трети - отколкото при пик в емисиите още през 2016 г. " и намаляване след това, въпреки че и в двата случая, ще бъде ограничено нарастването на средната температура с около 2°C до края на века, каза той.
Без никакво ограничаване на емисиите, температурите може да се увеличат между 4 и 5,5°C до 2100 г., според проучването, което е представено като най-подробно и изчерпателно в изучаването на различните последици от изменението на климата, които могат да бъдат избегнати.
Отвъд прага от нарастване с 2°C, според учените, климатичната система може да се срути.
Сценарият с връх на емисиите през 2016 г. е чисто теоретичен. Международната общност определи 2015 г. като дата за постигане на глобално споразумение за намаляване на емисиите на парникови газове, което да влезе в сила през 2020 г.

















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване