01/14/13 11:58
(http://www.klassa.bg/)

Светлините в музеите увреждат ценните шедьоври на Ван Гог и Сезан

Емблематични картини на Винсент Ван Гог, като неговите „Слънчогледи”, може да променят цветовете си в резултат на осветление, което би трябвало всъщност да ги предпазва от увреждане, сочи проучване, цитирано от в. „Дейли мейл”.

Жълтата боя, използвана в няколко от най-известните картини на Ван Гог, включително в „Слънчогледи” и „Портрет на Гоген” е нестабилна и може да се превърне в нюанси на зеленото или кафявото. Учените са открили, че една от причините, поради които жълтата боя може да потъмнее, са светлините, използвани в музеите и художествените галерии.

Смяташе се, че LED лампите са идеален начин картините да бъдат защитени, тъй като се избягват уврежданията, причинени от блясъка на естествената светлина и други видове осветление.

Но проучване на типа жълта боя, въведена през деветнадесети век, обичана и използвана от художници като Ван Гог и Сезан, стана причина за дълбока загриженост от страна на музейните работници.

Изследователи, изучаващи картините на Ван Гог, са се съсредоточили върху използването на жълта хромова боя, оловен хромат, който е по-богат на сулфати, отколкото повечето други. Според екипа от европейски изследователи именно високото съдържание на сулфати е причината за потъмняването на жълтата боя под въздействието на LED светлините. Те съветват музеите, притежаващи такива шедьоври на изобразителното изкуство, да установят дали в тях са били използвани нестабилни форми на жълта хромова боя и ако е необходимо, да променят системите си за осветление.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване