01/14/13 06:42
(http://www.klassa.bg/)

Шрьодер критикува Меркел за липса на политическа смелост

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер упрекна Ангела Меркел, че й липсва политически кураж и че избягва неприятните решения.

"Г-жа Меркел избягва неприятните решения... Липсва й способността да поеме риска да загуби изборите" казва в интервю за "Велт ам Зонтаг" социалдемократът, управлявал Германия от 1998 до 2005 г.

Естествено, политическите водачи имат правото да искат да бъдат преизбирани, но политическите мерки не трябва да се вземат в зависимост от изборните перспективи, изтъква Шрьодер.

Меркел, която е на върха на популярността си, гледа към трети последователен мандат на изборите през есента. Нейната партия, Християндемократическият съюз (ХДС), изпреварва социалдемократите (ГСДП) според резултатите от анкетите и Ангела Меркел се радва на рекордна подкрепа, която не е имал нито един германски канцлер след Втората световна война.

Но канцлерката често е обвинявана от противниците си, че управлява ден за ден без реална политическа програма и визия.

Герхард Шрьодер предприе мащабна и болезнена реформа на пазара на труда. Това го принуди да свика предсрочни избори през 2005 г., които в крайна сметка загуби.

Политическият стил на г-жа Меркел така и не доведе до прилагането на някакъв план 2010 (по името на дългия списък от социални реформи на бившия канцлер), изтъква Шрьодер, който разкритикува неотдавна и липсата на икономически реформи във Франция.
















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване