01/15/13 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Никос Анастасиадис е вероятният президент на Кипър

Никозия, гръцкият Кипър.
Снимка: Снежана Аврамова

Лидерът на партията Демократически сбор (ДИСИ) Никос Анастасиадис е безспорен фаворит за президентския пост на изборите в Република Кипър през следващите пет години.

Това показват резултатите от социологическо проучване, според което на първия тур на изборите на 17 февруари, Анастасиадис се очаква да получи 40,3 на сто от гласовете спрямо 20,5 на сто за другия претендент за поста Ставрос Малас и 17,9 на сто за Георгиос Йоргос Лиликас.

Кандидатурата на Никос Анастасиадис се подкрепя от Демократическата партия (ДИКО), зад другите двама стоят съответно лявата АКЕЛ и социалдемократите от ЕДЕК. За момента претендентите за президентския пост са шестима. Съгласно регламента кандидатурите за избора на държавен глава трябва да бъдат внесени на 18 януари.

Ако на 17 февруари не бъде излъчен държавен глава, е предвиден втори тур седмица по-късно, на 24 февруари. Според социолозите в Никозия за второто място се очертава дерби между претендентите Малас и Лиликас, въпреки че кандидатът Малас , подкрепян от комунистите от АКЕЛ има засега преднина от два и половина пункта.

Допитване на социологическата агенция RAI в началото на този месец регистрира нарастване на избирателите, които ще гласуват за лидера на ДИСИ с два и половина пункта, докато данните за основните му противници показват ограничени загуби за тях.

Ставрос Малас има преднина от 2,6 процента спрямо Йоргос Лиликас. Разликата е на границата на статистическата грешка, което прави несигурно кой в крайна сметка ще отиде на балотажа на 24 февруари, тъй като победителят на първия тур няма да има необходимите 51 процента.

За момента Ставрос Малас има възможност да събере повече гласове, но неговият опонент Йоргос Лиликас прави опити да проникне в електората на партията АКЕЛ, който да му осигури по-добри за самия негов резултати на изборите.

Мобилизирането на силите в подкрепа на Ставрас Малас в левицата изглежда проблемно. Сериозен е и проблемът в партията ДИКО, въпреки по-добрия процент гласове, който засега тя осигурява на Никос Анастасиадис, тъй като четири от десет нейни гласоподаватели твърдо залагат на другия кандидат Йоргос Лиликас.

Половината от електората на социалдемократите от ЕДЕК пък дисциплинирано се придържа към официалния избор на партията и подкрепя Лиликас.

Въз основа на тези факти може да се направи изводът, че ръководствата на останалите партии, с изключение на ДИСИ, показват склонност да гравитират към всички партии. ДИСИ от своя страна е единствената политическа сила, мобилизирала в момента високи проценти от избирателите в подкрепа на нейния лидер и кандидат за президентския пост Никос Анастасиадис.

Ако се стигне до балотаж, Анастасиадис ще надделее и над другите двама кандидати - Ставрос Малас, за когото вероятността да привлече повече гласове е по-голяма, отколкото за Йоргос Лиликас.

Никос Анастасиадис има ясно превъзходство и над двамата при оценяване на кандидатите. Неговият силен коз е доверието на електората, че това е фигурата, която може да се справи по-добре с проблемите на икономиката, което се очертава да е водещото и определящото за набиране на повече гласове от избирателите.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване