01/15/13 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

Франция не иска да допусне поява на “Африганистан”

Решението на Франция на 11 януари да започне въздушни удари по позиции на ислямистките бунтовници в Северно Мали с цел да предотврати “установяване на терористична държава” в африканския Сахел, съдържаше елементи както на изненада, така и на нещо познато.

Изненадата беше, че президентът Франсоа Оланд, социалистически лидер, който не е известен с решителни действия и няма опит във външната политика, толкова бързо реши да нареди изпращане на френски изтребители и бойни хеликоптери.

Използвайки военни самолети от Франция и от постоянна база в намиращия се наблизо Чад, французите поразиха бунтовнически колони, напредващи от контролираната от ислямистите територия към столицата на Мали Бамако. Подобни групи, имащи връзки с Ал Кайда, управляват голяма територия - северната част на страната, от март миналата година.

Френското правителство заяви, че въздушните удари през уикенда, които бяха част от операция “Сервал”, както я нарече то, са спрели настъплението на бунтовниците и са помогнали на малийските войски да си възвърнат контрола над град Кона; убити бяха френски пилот на хеликоптер и десетки малийски войници.

Според министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан на третия ден от въздушните нападения французите са нанесли удари по-навътре в контролираната от ислямистите територия, като са взели на прицел тренировъчни лагери и логистични центрове.

Франция определено е начело на настояването за намеса в Мали. Тя подготви резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета с единодушие през октомври и позволяваща на регионални африкански сили да изтласкат бунтовниците от завзетата от тях територия. В реч на среща на франкофонски страни в Сенегал миналата година Оланд говори за “властване на терора” в контролираното от ислямистите Мали, където мюсюлманското право се прилага в най-северните райони.

Франция е особено разтревожена, че Сахел се превръща в “Африганистан” - развъдник на терористи - отчасти благодарение на модерните оръжия, които се изливат през границата с Либия след войната там. Самата Франция е набелязана за мишена от групи, установени в северните райони; през уикенда след началото
на въздушните удари бе повишена тревогата за заплаха от тероризъм. Франция също така има силни търговски връзки в региона, а в момента там има осем френски заложници.

Оланд също така даде да се разбере, че не възнамерява Франция да играе повече ролята на регионален жандарм, извършвайки интервенции в подкрепа на африкански управници, каквато е следколониалната традиция при Петата република.

“Франсафрик” - тъмната мрежа от военни, политически и търговски връзки, свърши, заяви той. Досега той настояваше, че Франция не би предложила повече от логистична подкрепа за регионални африкански сили, които с доста усилия бяха подготвени за тази есен.

Именно тук идва елементът на нещо познато. Истината, признавана неофициално от френски източници е, че малийските сухопътни войски не бяха в състояние да се защитават и че формирането на регионалните африкански сили щеше да отнеме твърде много време. Оланд подчерта, че Франция действа с правомерен международен мандат и отговаря на молбата за помощ на малийския президент Дионкунда Траоре.

Алжир даде разрешение на Франция за прелитане на изтребители през неговото въздушно пространство - не кой знае какъв дипломатически пробив. На 13 януари френският външен министър Лоран Фабиюс каза по френското радио, че Франция почти не е имала друг избор, освен спешно да се намеси, иначе е било възможно ислямистките сили да стигнат до Бамако, което да има “ужасяващи последици”.

Колкото и всеки следващ френски президент да твърди, че иска да сложи край на следколониалната намеса в Африка, това обикновено се оказва неустоимо в даден момент, при положение че почти няма други желаещи да се заемат с тази работа.

Предшественикът на Оланд Никола Саркози също обеща нова ера, но в крайна сметка изпрати френски сухопътни войски, които да помогнат на Кот д’Ивоар принудително да отстрани от власт загубилия президентските избори Лоран ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване