01/16/13 11:49
(http://www.klassa.bg/)

Sofia MENAR Film Festival - перлите на близкоизточното кино в София

56 премиерни заглавия ще бъдат показани на започващия днес – 16 януари, Sofia MENAR Film Festival. Салоните на Люмиер, Euro Cinema, Червената къща и Dada Cultural Bar ще посрещнат любителите на киното от Близкия Изток и Северна Африка. Паралелно със София фестивални прожекции ще има и в Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив.

 

хабиби, филм, menar festival
Кадър от палестинския филм "Хабиби". Снимка: ПР

Официалното откриване на Sofia MENAR Film Festival ще бъде днес от 18:30 часа в кино "Люмиер" с един от най-гледаните близкоизточни филми за изминалата година - палестинският "Хабиби”, отличен с 4 награди на фестивала в Дубай, включително и за най-добър филм.

В програмата е включена най-скъпата иранска продукция до момента – историческата драма "По морския път на коприната”, чийто бюджет надхвърля 10 милиона долара. Сред останалите заглавия от Иран са екранизацията по Тенеси Уилямс "Стъклената менажерия”, отличен с 2 награди от фестивала в Монреал, смешно-тъжният "Роднински спънки” и класическото предложение от Аббас Киаростами "Вятърът ще ни понесе” – носител на наградата на журито и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала във Венеция.

Киното на Мароко ще бъде представено от абсолютния хит в страната за 2012-а - комедията "Андалусия, моя любов” и предизвикателния "Любов в медината”, отличен с наградата за най-добър филм и наградата на публиката на кинофорума в Рабат.

Фестивалът ще предложи много силна турска селекция, включваща последния филм на Юмит Юнал - "Нар”, отличен с награда на журито от фестивала в Анталия, черната комедия "Вечеря за злобари” предизвикала голям интерес както сред зрителите, така и сред критиците на фестивала в Анкара, където получава 5 отличия, режисьорския дебют на Музафер Йоздемир, познат от филмите на Нури Билге Джейлан – "Роден дом” и носителя на наградата за режисура от фестивала в Анталия "Остатъци”.

Ще се насладим на вечната Клаудия Кардинале в тунизийската продукция "Връвта”. Актрисата е родена в Тунис и цели 50 години след последната си филмова роля там тя се завръща на снимачната площадка в родината си. От Тунис идва и омнибус проектът "Тунизийски истории”, в който няколко истории са заплетени от дебютантката Нада Мезни Хафайед. В програмата има и едно класическо предложение от Тунис – "Баба Азиз” на ветераните Насер Хемир и Тонино Гуера. Това е един от последните проекти на Тонино Гуера, по чиито сценарии са заснети шедьоври като "Амаркорд", "Фотоувеличение", "Забриски пойнт" и "Джинджър и Фред".

безумецът, menar festival
Тунизийският филм "Безумецът" е в програмата за късометражни филми. Снимка: ПР

Фестивалът ще постави фокус върху Кайро с три филма. Документалният дневник от площад Тахрир „Бунтът” ще има своята европейска премиера у нас. Артистичният "Шумът на Кайро” ще представи арт сцената в египетската столица, а игралното предложение във "Фокус: Кайро” е "Бягство от Кайро”, в който са представени трудните взаимоотношения между мюсюлманин и християнка.

В програмата на фестивала са включени и два филма от Алжир – топлата семейна история "А ти колко ме обичаш?”, в която малкият Адел е принуден да живее при баба си и дядо си, след като родителите му се разделят. Другата лента е приключенският "Кол-шоп Ал Мактуб” за двама швейцарци, чийто камион аварира насред пустинята Сахара.

Фестивалът има отделна програма за късометражни, както и за документални филми. Кои филми попадат в двете програми, както и подробности за останалите акценти на фестивала, можете да разберете от сайта на Sofia MENAR Film Festival.



















btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване