01/16/13 17:32
(http://www.klassa.bg/)

Swissport заплаши да напусне България

Swissport International е подала две жалби в Комисията за защита на конкуренцията и е информирала Европейската комисия за практики на Летище София, които непрекъснато подкопават конкуренцията и по този начин създават неустойчива бизнес среда, съобщиха от компанията.

“Ако не бъдат предприети нужните мерки, жалбите бъдат неглижирани и нелоялната конкуренция продължава, което е най-лошият възможен сценарий, компанията ще бъде принудена да напусне българския пазар”. Това обясни Марк Скинър, Старши вицепрезидент на Swissport International за Европа Север и Африка Север и член на борда на директорите на Swissport България по време на бизнес закуска с участието и на Адриан Мелигер, Старши вицепрезидент на Swissport International за Европа Юг, Фернанд Щауфер, Изпълнителен директор на Swissport България, и Васил Радойновски, Директор на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара.

Swissport е подала две жалби до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Първата е за нелоялни търговски и ценови практики от страна на Goldair Handling, които правят откровен дъмпинг на цените, като в същото време финансовите им резултати по публични данни са отрицателни. Нещо повече, компанията сама обявява, че загубите й са по-големи от печалбите. Този факт от своя страна автоматично означава, че лицензът на компанията би трябвало да бъде отнет, тъй като едно от изричните условия, за да може един наземен оператор да упражнява дейността си, е положителен финансов резултат. Втората жалба е относно съмнения за доминираща пазарна позиция на наземния оператор на Летище София АД, който на практика администрира и обслужва технически цялата инфраструктура на летището и от тази гледна точка спестява много от разходите, които останалите наземни оператори реално имат, за да извършват дейността си. По този начин той получава сериозно финансово предимство пред конкурентите си в наземното обслужване, тъй като реално няма разходи нито за оборудване, нито за каквато и да било инфраструктура на самото летище за тази си дейност. И по двата казуса КЗК вече е започнала дела и предстои да се произнесе.

За ситуацията неформално е информирана Европейската комисия, откъдето внимателно ще следят развитието на казуса вътре в страната и ако той е неудовлетворителен, ще се намесят по-активно. “Swissport е инвестирала 5 млн. евро в техника и оборудване за тези пет години, но като мениджър на Swissport България, искам особено дебело да подчертая, че за нас най-голямата инвестиция са хората и аз ще направя всичко, за да защитя тези 230 професионалисти и те да получат справедливост”, каза Изпълнителният директор на Swissport за България Фернанд Щауфер.

”Когато говорим за отказали се от нас клиенти, ние не говорим, че нашите конкуренти са им предложили 5% по-ниски цени. Единият е предложил на наш клиент 60% по-ниски цени, а в другия случай е предложено 6 месеца безплатно наземно обслужване. Сами разбирате също така, че не можеш да предложиш нужното качество на обслужването, когато работиш на загуба”, допълни Марк Скинър.

“Swissport оперира на близо 200 летища в целия свят и на много от тях, каквото е например летището в Цюрих, работим на пазар с няколко наземни оператора. Там обаче конкуренцията е лоялна и това води само до по-високи резултати за всички компании”, категоричен бе Адриан Мелигер, Старши вицепрезидент на Swissport International за Европа Юг.

“Като инвеститор Швейцария присъства в България, както с големи международни компании, които са глобални лидери в своята областа и чиито глас отеква далеч извън пределите на страната ни, така и с много по-малки и средни предприятия. Всички те, без значение от големината си, са известни с устойчивите си бизнес практики и затова са особено чувствителни на всичко, което илиза от границите на лоялния бизнес”, заяви Васил Радойновски. По последни данни Швейцария е един от най-големите по големина на вложените средства пряк чуждестранен инвеститор България.

Дейността на наземните оператори по летищата е регулирана със закони и правила. В България конкретно – Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация”, наред с останалите си задължения, имат задачата да съблюдават дали всеки от участниците на този пазар следват наложените правила, съгласувани с европейските директиви. И в България, компаниите, които извършват тази специфична дейност, а именно наземното обслужване на летищата, подлежат на специален режим на лицензиране с определени условия. Дейността на наземните оператори е свързана тясно със сигурността и качеството на обслужване и е от особено значение, както за крайния потребител – в лицето на всеки един пътник, така и за компанията-клиент - в лицето на авиокомпанията, чиито самолети също трябва да получат адекватен сервиз на всяко едно летище.

Логично е сред условията за издаване на лиценз за наземен оператор да бъдат положителните финансови резултати на компанията. Оказва се, че вече повече от година Goldair Handling Bulgaria, която е базирана в Гърция, не отговаря на някои от тези условия. Лошите финансови резултати на компанията са видими и от справка с Търговския регистър. Нещо повече. Goldair прави нелоялна конкуренция чрез откровен дъмпинг на своите цени, защото именно лошите й финансови резултати обуславят и задълженията, които компанията продължава да трупа и на практика да ценообразува като че ли без реалнa инвестиция в каквото и да било (включително неизплащане на задълженията за данъци), освен на прокриване на най-основните си разходи.


www.novini.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване