01/16/13 15:10
(http://www.klassa.bg/)

Идва тежък грип, ще държи по 10-ина дни

Очаква се грипна вълна у нас, която ще бъде по-интензивна в сравнение с миналогодишната, обяви д-р Ангел Кунчев, държавен главен здравен инспектор към Министерство на здравеопазването.
Очаква се тазгодишният вирус да минава за около седем дни, като болният ще чувства обща отпадналост общо близо 10 дни.
Той посочи, че вече има отделни грипни случаи, но огнища все още не са обособени. Стана ясно, че за момента Балканите са най-назад в развитието на грипния вирус, но при по-високи средни температури процесът ще става по-интензивен.
Той посъветва веднага да се предприеме ваксинация, като имунитетът се изгражда на третата седмица след приемането на съответната ваксина. Кунчев отбеляза, че ефективността на ваксините е 65%, а ваксинирани до момента са само 3% от населението.
В България всяка година от пневмония умират между 2 000 и 2 500 българи, като в голяма част от случаите става въпрос за усложнение на грипен вирус. Най-често засегнати са малки деца под една година и възрастни над 65 години.
Според Кунчев носенето на маски не е успешен метод на предпазване, защото те се овлажняват от въздуха за близо 20 мин., след което стават лесно пропускливи.
Специалистът посъветва здравния сектор да бъде подготвен с повече места във всички лечебни заведения и особено тези, специализирани за детски грижи.
Той подчерта, че Здравната каса трябва да е в готовност, защото предвиденият брой направления няма да е достатъчен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване