01/16/13 06:35
(http://www.klassa.bg/)

Осем компании с отличия за инвестиции у нас

Осем фирми бяха наградени на церемонията за "Инвеститор на годината” снощи.
Президентът Росен Плевнелиев ги определи като компании, които през 2012 година са направили значителни стъпки в развитието си и са допринесли за развитието на икономиката на страната ни.

Според държавния глава пет основни понятия определят правилния план за българската икономика – свързаност, интеграция, стабилност, заетост и ефективност.

Свързаност

Според президента трябва да продължи строителството на жп линии , магистрали, интерконектори, но и цифрова инфраструктура.

Интеграция

Плевнелиев заяви, че визира държавната подкрепя и работи за създаването на европейски банков икономически и политически съюз, както и за регионална интеграция на държавите в източна и югоизточна Европа.

Стабилност

Плевнелиев открои, че страната ни има 14.7% държавен дълг, 0.5% дефицит от БВП за 2012 г. като по тези показатели сме сред отличниците в ЕС.

Заетост

Президентът посочи, че се извършват реформи за малките и средни предприятия, а подготвяният нов закон за средното професионално образование ще ни направи по-конкурентни в бъдеще.

Ефективност

Според Росен Плевнелиев електронното управление ще направи страната ни по-добро място за инвестиции, тъй като ще ограничи корупцията и ще увеличи енергийната, ресурсната и административната ефективност.

Президентът посочи, че инвестиционната среда в България може да се подобри чрез нов Закон за инвестициите, в който да бъдат заложни нови стимули. Коментира, че инвестициите в страната се увеличават като посочи, че през 2010 г. те са били 1 млрд. евро, през 2011 г. – 1.7 млрд. евро, а до октомври 2012 г. те са били с 250 млн. евро повече спрямо същия период на 2011 г.

Наградените инвеститори бяха разделени в няколко категории. В сектор "Машиностроене” награда взе "Литекс Моторс Корпорейшън”, които са инвестирали в страната над 43 млн. лв. и са осигурили работа за 250 специалисти. Инвестиционната програма на компанията предвижда още 190 млн. лв. инвестиции и поне 2000 работни места.

Производителят на автомобилни части "АРС България” взе награда заради инвестицията си от 8 млн. лв. за производство на кожени тапицерии за марката BMW, като компанията е осигурила 500 работни места.

Технологичната компания "Интеграм Майкро”, също бе наградена. Като тя се нарежда сред 100 те най-големи компании в световен мащаб. В страната тя осигурява работа на над 100 души.

В сектор "Електроника и електротехника” беше наградена компанията "R&M България”, която е инвестирала в завода си в страната ни 14 млн. лв. и е осигурила 110 работни места, които до 2015 г. трябва да станат 180.

Производителят на фото и медицинска оптика "Пентакс медикъл България” също бе сред наградените. Компанията е изградила високотехнологичен център у нас, инвестирайки 4 млн. лв.

Фирмата за сладкарски изделия "Престиж 96” бе наградена заради инвестицията си от 28 млн. лв. за нов производствен цех и 2 млн. лв. инвестирани в оборудване. Великотърновската фирма е наела и нови 100 работници.

Компанията от сферата на фармацевтичната промишленост "Биовет” получи награда за инвестицията си от 6 млн. лв. и новите 220 работни места.

Награда "Инвеститор на годината” получи и болница "СофияМед клиник”, която е инвестирала 40 млн. лв. и е осигурила работа на 380 души.




















Елица Елефтерова

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване