01/16/13 13:59
(http://www.klassa.bg/)

Централна и Източна Европа привлича световни банки

Като двама от най-големите играчи в Централна и Източна Европа, Raiffeissen Bank и Unicredit Bank Austria имат основателни причини да говорят за перспективите пред региона. Точно сега те имат и друг мотив: над 1200 делегати се събраха във Виена във вторник за годишната конференция на Euromoney - ключова дата в календара на инвеститорите в ЦИЕ, пише Financial Times в сряда, цитиран от Darik finance.
И въпреки че Източна Европа продължава да бъде притискана от проблемите на еврозоната, има твърде убедителни аргументи за това, че банковият пазар в региона е печеливш и ще се развива с бързи темпове. И ако има банки, които осъществяват диливъридж или изтеглят капитал от ЦИЕ, това със сигурност не са Raiffeissen Bank и Unicredit Bank. Кои са причините за това?
Преди всичко от региона се очаква да расте по-бързо от Западна Европа, дори и ако разликата е по-малка, отколкото преди финансовата криза. Главният изпълнителен директор на Raiffeisen, Херберт Степич заяви пред журналисти във Виена, че Централна и Източна Европа "остава двигател на растежа на континента", със среден икономически ръст през следващите години от най-малко 2 процентни пункта над този в еврозоната.
Джани Франко Папа, директорът на Unicredit за ЦИЕ и Аурелио Макарио, шеф на стратегическото планиране в банката, дават подобни аргументи в прогнозата си за икономическото развитие на региона, представена във Виена.
За Централна Европа - Полша, Чешката република, Словакия, Унгария и Словения - те очакват реален среден годишен растеж на икономиката от 2.6 на сто през 2013-2017 г. В Югоизточна Европа - Румъния, България, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина, темповете на развитие ще са по-високи, средно 2.9 на сто. За сравнение ръстът на икономиката на еврозоната ще достигне бъде едва 1.2% годишно.

Освен това банковите операции в ЦИЕ се характеризират с висока рентабилност. От Unicredit прогнозират "атрактивен и по-устойчив от Западна Европа двуцифрен процент на рентабилност", със средна възвращаемост на собствения капитал от 10.9 на сто през 2012-2015 г.  В по-обширния регион на Развиваща се Европа, който включва икономики като Русия и Турция, обаче печалбите от банкови операции ще са още по-високи, отколкото в ЦИЕ.
Най-печелившите пазари в Централна Европа, според UniCredit, ще бъдат Естония и Чешката република.
Показателно за възможностите за развитие на банковия сектор е, че дори в разгара на кризата активите на кредитните институции в региона продължават да растат. През четирите години след фалита на Lehman Brothers, те са се увеличили със 700 млрд. евро.
Но и от двете банки посочват, че докато ръстът на кредитирането остава положителен през миналата година, в по-голямата част на пазарите в Централна и Източна Европа като цяло се наблюдава забавяне.
Според Raiffeissen общият кредитен растеж се забави до 16-17% на годишна база през третото тримесечие на 2012 г., в сравнение с около 19% през първите две тримесечия на 2012 г.
Като облак над хоризонта надвисват и необслужваните кредити. Райфайзен пояснява, че техният дял е сравнително нисък в Централна Европа – около 9 на сто или дори само 7.4 на сто, ако се изключи Унгария.
Но в Югоизточна Европа те са близо 17 на сто от кредитния портфейл на банките. Според данните на Unicredit става дума за нива от 26% в Румъния, 20% в Сърбия и 33% в Украйна  и  16.7% в България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване