01/17/13 22:14
(http://e-vestnik.bg/)

От един наемател на дивия плаж Корал

Милея за природата. За дивото. За красотата.
Това ми даде сили да предложа на мойте приятели през 2008-а година да вземем под наем от държавата плажа Корал, над който току-що беше надвиснала опасността от тоталното му унищожение и застрояване. С единствената цел да го ЗАПАЗИМ.

Решихме че ако сме страна ще може да следим за всичко незаконно което се случва и да реагираме. Тогавашния кмет Петко Арнаудов ни намрази от самото начало. За адвокат Мосинов от схемата бяхме “романтичните момчета”. Никой не можеше да повярва че не го правехме за пари, че на плажа няма нито един платен чадър. Мръсен и разграбен, опустял, на никого ненужен, Корал беше поредната мишена да се превърне в бетон от край до край. Разгледахме плана за застрояване като “клиенти” готови да платят за апартамент на 20м от брега на морето. Сценария за застрояване беше жесток - от всичко щеше да остане 20м ивица с пясък (плажа на места е повече от 200м широк)… хотели, басейни… бетон.

Плажът трябваше да се вземе под наем от община Царево по това време. На първата среща направо ни се изсмяха в лицето. “Знаем ли срещу кой сме тръгнали и какво си мислим?” На конкурса до последния момент бяхме единствените кандидати. Няколко часа след последния срок - самата община подаде документи за конкурса от страна на инвеститорите зад плажа. Имахме човек там, който проверяваше и ни казваше. С мръсниците можеше само така да се играе. Нямахме никакви шансове да спечелим и го знаехме. Те ни го казаха и на втората среща. Планът им беше да го вземат под наем, кмета да нареди затваряне на района за летния сезон като пътищата се унищожат и за едно лято и зима да заприлича всичко на унищожения къмпинг Оазис няколко километра по на юг.
Няма да ви разказвам как спечелихме конкурса и взехме плажа под наем. Без да даваме пари. По-друг начин типично български. Но стана някак си, по чудо.

Тогава, през лятото на 2008а спряхме строежа на канализацията и водопровода за бъдещата бетонна истерия, започнаха я през есента и зимата и си оставиха ръцете, защото всичко беше парлама. За повече прочетете тук.

През 2009-а взехме плажа отново под наем за 5 години от самата държава в лицето на МРРБ. През зимата на 2010 зад плажа изкопаха големи дупки за “помпена станция”, извозваше се пясък и прокопаха огромни канали които излизат на самия плаж, всичко абсолютно незаконно със знанието на тогавашния кмет Петко Арнаудов. Преди сезона възстановихме със собствени средства “пейзажа” като зарихме по-голямата част от незаконните изкопи и сезирахме институции и медии - без никакъв отзвук. Чадърът от кмета на Бургас седящ зад сделката Корал се усещаше.

През юни 2010 организирахме пресконференция в БТА - “Да запазим Корал - Блатно кокиче в плажа Корал и незаконните строежи по Южното Черноморие”. Защото знаете ли, че на мястото е имало природна забележителност  “Блатно кокиче” в къмпинг “Корал” под N 142, и през 2003 г. със заповед № РД-1030, министъра на околната среда и водите Долорес Арсенова го ЗАЛИЧАВА от регистъра поради “необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му”. За да може земята да се продаде и “усвои”. Но популацията на блатно кокиче не е изчезнала, а напротив - всичко зад плажа е в кокичета.

След няколко дена МОСВ излeзe с прес-съобщение че блатно кокиче в къмпинг Корал не ...

Публикувана на 01/17/13 22:14 http://e-vestnik.bg/16623/ot-edin-naematel-na-diviya-plazh-koral/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване