01/17/13 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Ще можем да датираме средновековни документи

Учени от университета на Торонто са създали програма, която на базата на лексикален анализ може да датира средновековните английски харти, съобщи на сайта си Technology Review, като се позова на информация на Корнелския университет. 

Програмата анализира използваните думи и изрази в средновековните документи и ги сравнява с контролна група от 10 000 харти, за които се знае точно от кога датират. 

Учените подчертават, че програмата не се основава на отделни думи-маркери, а използва статистическо сравнение на предложения текст и на контролната подборка.

Полученият алгоритъм се е оказал достатъчно точен, допълва БТА. Авторите дават пример с документ, за който специалистите първоначално са заявили, че е от XIV век. Подробни изследвания са показали, че  той е по-скоро от 1235 - 1245 година.

Датата, показана с помощта на програмата, е 1246 година. Преди статистическия анализ нееднократно е бил използван за изследване на еволюцията на езика.


















Technology Review


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване