01/18/13 10:59
(http://www.klassa.bg/)

4-годишните задължително на детска градина, прие парламентът

Навършилите 4 години деца задължително ще минават на предучилищна подготовка.

Това реши парламентът днес, след като два дни поред отлага приемането на този текст от Закона за училищното и предучилищно образование, срещу който имаше съпротива и протести от родители, неправителствени организации и дори от Св. Синод.

Текстът трябва да влезе в сила за учебната 2016-2017 г.

Гласуваха 122 депутати, от които 86 бяха "за", 33 – "против", трима се въздържаха.

"За" бяха депутатите от ГЕРБ, "Атака" и четирима независими. "Против" бяха от "Коалиция за България", ДПС и Синята коалиция.

Депутатите решиха още, че училищното образование е задължително до навършване на 16-годишна възраст и започва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 7-годишна възраст на детето.

По преценка на родителя училищното образование може да започне и от учебната година с начало в годината на навършване на 6-годишна възраст на детето.

В началото на днешното заседание Лютви Местан от ДПС коментира, че, ако се приеме задължителна забавачка от 4 години, държавата трябва да създаде възможност всеки родител да изпълни задължението си.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов изрази недоумение защо трябва да има учебна програма за толкова малки деца, да им се задават учебни часове във времето, когато през играта, те се социализират и получават основни умения.

Не е ли голяма злоупотреба с термините, които си позволяваме да използваме в този закон и не снемаме ли отговорността от семействата за техните деца, обърна се към депутатите Костов и подчерта, че училището е равният старт за живота, там се покрива необходимият минимум.

Светотатство е да слушам, че някой ще прави на 4-годишно дете учебна програма, заяви Иван Костов. Той попита няма ли някой трезво мислещ в тази зала да спре тези неща.

















БТА


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване