01/18/13 20:06
(http://www.klassa.bg/)

Бедствено положение в Неделино заради валежи, в Златоград преля язовир

Бедствено положение е обявено в община Неделино, съобщи кметът Стоян Беширов. 12 деца не могат да се приберат до домовете си, тъй като ученическият автобус, който превозва децата до близките села, не може да премине през компрометиран пътен участък. Девет деца ще останат да нощуват далече от домовете си. „Родителите са известени, при децата има учители, раздадени са храни и напитки”, посочи кметът на Неделино. Ако до края на деня не се намери начин децата да бъдат извозени, се обмисля вариантът да бъдат настанени по квартири и близки в града. Река Кичуковска е излязла от коритото си и е заляла пътен участък между град Неделино и с. Крайна. Това е същият компрометиран участък, който пострада от проливните дъждове миналата година. Проливният дъжд, който вали вече цяло денонощие, е прекъснал достъпа до шест населени места в община Неделино.

По думите на Стоян Беширов ситуацията е много критична. Почти във всяко населено място в общината има активизирали се свлачища. Падналите количества валежи са между 100 и 200 л./кв.м в различните части на Неделино.

От 8.00 ч. тази сутрин в община Златоград са паднали над 100 л/кв.м дъжд, а за 24 часа количеството на валежите е над 130-140 литра. Язовир „Златоград” прелива, но обстановката все още е спокойна и не се налага обявяване на бедствено положение, съобщи кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Той допълни, че в общината има три откъснати пътища от свлечени земни маси, като машини вече са разчистили част от свлачищата и те са частично отворени за преминаване. Частично е пропаднал и пътят към село Аламовци.

Има готовност да бъдат евакуирани живеещите в близост до река Върбица, чието ниво се е повишило заради преливащата вода. Това съобщи за Дарик шефът на смолянската полиция комисар Кирил Хаджихристев. Свикан е кризисният щаб на общината. Към момента няма да бъде обявено бедствено положение в Златоград, уточни Хаджихристев.

26 л/кв.м е количеството на дъжда в Кърджали за шест часа, съобщиха от Национални института. Данните са към 15.00 ч. В Хасково количеството на дъжда е 17 л/кв.м, в района на Смолян - 12 л/кв.м, в Стара Загора - 7 л/кв.м.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване