01/18/13 15:32
(http://www.klassa.bg/)

Дулев: "Белене" ще спаси Северна България

Реализирането на проекта за АЕЦ "Белене" ще върне инвестициите в северните региони на България, ще създаде работни места и ще позволи на младите да се реализират. Това заяви пред ИТАР-ТАСС кметът на Белене Петър Дулев.

Той се оплаква, че спирането на проекта от правителството на ГЕРБ през март 2012 г. е създало ситуация, която не вещае нищо добро за града в икономически и демографски план.

„Може да се каже, че в момента няма никакво икономическо развитие в Белене. Бизнесът напусна града. След като България излезе от проекта, бяха съкратени хората от строителните компании. Безработицата за последните три години в нашия град се увеличи три пъти - до 16%", изтъкна Петър Дулев.

Според кмета осъществяването на проекта за втора атомна електроцентрала ще даде огромни перспективи за развитието на града и целия плевенски регион, защото ще привлече инвестиции, ще позволи да се реализират нови проекти и да се развие съпътстващата инфраструктура.

Контрааргументът на природозащитниците е, че строителството на АЕЦ „Белене” ще създаде само временна заетост в региона, като ще причини твърде големи екологични щети.

Именно затова кметът призова българските граждани да се „абстрахират от политическата си принадлежност и да гласуват за развитието на ядрената енергетика в България".

Според него обаче вотът ще изрази мнението на българския народ даже при отсъствието на кворум. Той уточнява, че при 20% участие на гражданите във вота, строителството на нова атомна електроцентрала отново ще влезе в дневния ред на парламента.

„След посещението на много градове, участието в разяснителни кампании, организирането на различни форуми по този проблем, имам впечатлението, че референдумът ще бъде положителен. Убеден съм, че българските граждани ще проявят здрав разум и ще гласуват за развитието на ядрената енергетика", казва още Петър Дулев пред ИТАР-ТАСС.


Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване