01/18/13 15:40
(http://www.hsnovini.com/)

На Атанасовден празнуват ковачите

Исмаил Адем, един от малкото останали ковачи в региона

На днешният ден своят професионален празник отбелязват ковачите. Исмаил Адем е един от малкото, които продължават да развиват този занаят.  Работата наследил от дядовците и баща си. Още 12- годишен той започва да помага в ковачницата като чирак. За професията си казва, че е важна за хората и без нея не може.

“Работя каквото ми поръчат хората, всякакъв вид ковачество, ножове, брадви, за всичко за което ме потърсят клиентите. Професията е важна, защото понякога идват хора, които имат различни неща, останали им от родителите за спомен и искат отново да ги ползват. Тогава ме търсят, за да ги оправя”, споделя Исмаил.

Изделията си той първо изработва в ковачницата, която се намира в дома му, след което ги наточва в работилницата си. За добър резултат Исмаил споделя, че е нужно не само желание, а и майсторлък.

Най- често майсторът бил търсен за направата на ножове. Клиентите не били много, но все пак стигали. Исмаил казва, че не иска много, а толкова, колкото да изхранва семейството си. Ковачът разказва, че никой от наследниците му не иска да продължи занаята, но за него е важно да го даде на някой. Надява се да има мераклии, които да се учат от него.

Младен Желязков

Ковачът Исмаил е търсен предимно за изработка на ножове

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване