01/18/13 23:01
(http://e-vestnik.bg/)

Националисти или ислямисти са бунтовниците в Мали?

Западните сили бяха хванати неподготвени от внезапната поява на ислямистки режим в северната част на Мали и се мъчат да разберат какво се е случило там. Все повече се говори за войнстващ ислям там. Но в сърцевината на конфликта е националистическото сепаратистко движение на народа на туарегите, което движение бе окупирано през последните месеци от ислямски радикали.

По време на Студената война Западът изпитваше трудности в разграничаването на комунизма от национализма. Това неумение доведе до поредица катастрофални интервенции от Куба до Виетнам. По-лесно бе лидери като Фидел Кастро и Хо Ши Мин да бъдат възприемани като инструменти на Москва, отколкото да се направи опит за вглеждане в техните законни националистически искания.

Същата грешка се прави и сега във “войната с терора”. В продължение на много години международната общност до голям степен пренебрегваше исканията за самоопределение на туарегите, които населяват северната половина на Мали, наричана Азауад. Туарегите са номадски скотовъдци, които наброяват около 1,5 милиона и говорят тамашек, един от езиците в берберските езикова група. В етническо отношение те се отличават от арабите, които имат държави на север и от африканците, които населяват южно Мали и контролират националното правителство.

Западните сили оказваха икономическа и военна помощ на постколониалните държави в Африка и Близкия изток, която помощ в повечето случаи се е използвала срещу движенията за самоопределение на етнически малцинства. Някои от тях като кюрдите са добре известни; други обаче като берберите и туарегите в Северна Африка са повече или по-малко невидими за очите на Запада.

Мали придобива независимост от Франция през 1960 г., а първото въстание на туарегите избухва през 1962 година. Вторият им бунт през 1990 г. приключва с Договора от Таманрасет от 1991 г., който обещава на туарегите самоуправление, но бива погазен от малийските власти.

След 2001 г. Съединените щати увеличиха военната си помощ за малийското правителство във връзка с войната срещу терора, въпреки че тази помощ може би с лекота е била използвана за сразяване на бунтуващите се туареги, както и на радикалните ислямисти.

Третото туарегско въстание, което избухва през 2006 г., се усложнява от надигането на Ал Каида в ислямския Магреб, така че започва тристранна борба между ислямисти, туарегски националисти и държавата Мали. В началото туарегите и малийците образуват съюз срещу ислямските радикали, но през 2011 г. туарегите сменят лагера и се съюзяват с ислямистите. Възниква ново ислямистко движение - “Ансар ад Дин”, ръководено от Ияд аг Гали, един от лидерите на туарегските бунтове през 1990 и 2006 г.

През октомври 2011 се наблюдава наплив на туарегски бойци и радикални ислямисти от Либия след падането на режима на Кадафи. Създадено е новото единно “Национално движение за освобождение на Азауад” (МНЛА), което през януари 2012 г. започва мащабна война срещу правителството на Мали.

След поредица военни победи те постигат за няколко седмици целта, която им се е изплъзвала в продължение на десетилетия - прогонване на малийската армия от Северно Мали. Унижението, което претърпяват малийските въоръжени сили, довежда до преврат през март, който сваля от власт демократично избрания президент Амаду Тумани Туре. Независимостта на Азауад е обявена на 6 април 2012 г.

Обаче “Ансар ад Дин” и някои малки джихадистки групи се обърнаха срещу МНЛА - съперничество, в което те имаха предимство заради икономическата и военна подкрепа на транснационалната ислямистка мрежа. Те наложиха строгите правила на шериата в градовете под свой контрол, което накара най-малко 400 хиляди местни жители да избягат.

Именно тяхното продължило на юг настъпление - с цел да разпространи ислямското управление, а не да осигури независимост на туарегите - предизвика военната акция на Франция след неколкомесечните неуспешни усилия на Африканския съюз да организира военна интервенция за справяне с проблема.

Позицията на САЩ (и на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване