01/18/13 16:51
(http://www.hsnovini.com/)

РИОСВ опазва с проект 5 резервата

Любомир Дайновски, ръководител на проекта (в дясно) и координатора Владимир Трифонов представиха проекта

РИОСВ – Хасково започва работа по 3-годишен проект, който цели да опази биоразнообразието и устойчивото развитие на 5 резервата в Хасковска и Кърджалийска области. Разработката е по Оперативна програма „Околна среда” и е на стойност 375 000 лева. По-голяма част от средствата са отпуснати от Европейския фонд.

Дейностите по проекта ще бъдат реализирани на територията на резерватите „Вълчи дол” в Хасковска област, и тези в кърджалийско: „Женда”, „Борака”, „Боровец” и „Чамлъка”.

По проекта се предвижда възстановяване на местообитанията на черен бор в четирите  резервата в кърджалийско. Ще се подпомогнат и популациите на белоглав, египетски и черен лешояд в резервата “Вълчи дол”. В непосредствена близост до него ще бъде изградена площадка за изкуствено подхранване на птиците и противопожарна кула. “Вълчи дол” е най-големият резерват на територията на двете области. Там има запазени около 600 вида растения.

“Главното, което целим е да се изготвят  плановете за управление, които струват много пари. Сега използваме възможността чрез европейските средства да се направи подробно обследване и да се изготви един качествен план, който ще осигури развитието на резерватите за поколения напред”, сподели ръководителят на проекта  Любомир Дайновски.

Проектът предвижда поставяне на информационни указателни табели и оформяне на маркировка. Ще се ремонтира и съществуващия черен път, осигуряващ достъпа до защитената територия на резервата „Вълчи дол”.  Предвижда се и поставянето на бариери на подходите.

Репортаж гледайте в новините на телевизия Рекординг.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване