01/18/13 22:58
(http://e-vestnik.bg/)

Сърбия омеква за Косово

Приетата от сръбския парламент резолюция за Косово представлява огромна отстъпка на сръбските власти в решаването на косовския проблем. С приемането на този документ на практика “се отиде отвъд червените линии”, които постави предишното правителство.

Изпратен бе сигнал на Запада, че държавното ръководство, вместо предишните искания за подялба или завръщане на Косово в правните рамки на Сърбия, ще бъде доволно да получи широка автономия за сърбите в Северно Косово и в анклавите, в които те са мнозинство.

Няколко месеца цялото държавно ръководство работи по документ, който да задоволи както политическите фактори в страната, така и част от международната общност, която настояваше за смекчаване на становищата на Сърбия и за постигане на компромис между Белград и Прищина.

На премиера, според личното признание на Ивица Дачич, не бе никак лесно да убеди в становищата за Косово много по-твърдолинейния президент Томислав Николич. Накрая от предложената платформа бяха изхвърлени онези части, които бяха заплаха за продължаването на европейската интеграция на Сърбия.

Най-голямата новина е настояването да бъде създадена “Автономна общност на сръбските общини” - формулировка, която не е записана в резолюцията, а в нейния преамбюл. Всичко останало е горе-долу същото и се съдържа и в останалите 10 резолюции, които парламентът на Сърбия прие в предишните 13 години - непризнаване на Косово, сигурност и защита на човешките права, прилагане на всичко договорено с Прищина.

Предраг Симич, професор във Факултета за политически науки, посочва за “Блиц”, че Сърбия е направила голяма отстъпка с приемането на тази резолюция. Макар в резолюцията да има противоречиви места, новото е, че в този документ вече не се споменава за подялба на Косово, нито за “Косово в състава на Сърбия”, а се говори за автономия. Тогава се поставя въпросът автономия от какво, т.е от кого, казва Симич.

Симич подчертава, че с резолюцията се преминава линията, която предишното правителство не премина. “Резолюцията е компромис. Живо ме интересува какво тя ще промени утре, когато се срещнат Ивица Дачич и Хашим Тачи. И с този документ, и без него Дачич би трябвало да постави въпроса защо на Коледа в Косово бяха арестувани сърби и защо на президента Николич не бе разрешено да посети Косово”, изтъква Симич.

Дипломатът Огнен Прибичевич посочва за нашия вестник, че резолюцията не представлява завой в косовската политика, а преди всичко става дума за приемственост, която отваря нови възможности.

“Най-важна е точката, която говори за това, че ще се договаряме с Прищина за компетенциите правомощията “, казва Прибичевич. Тази точка според него е важна, тъй като отваря възможност да се реши така наречения “паралелизъм на институциите” чрез разговор с Прищина, което би било в полза на европейската интеграция на целия регион.

“От една страна Косово продължава да бъде третирано като автономна област, а цялата история около северно Косово върви, условно казано, в посока двоен суверенитет. Ние ще третираме Косово като област, властите в Прищина ще казват, че това е независима държава. И съвсем сигурно в Прищина няма да гледат благосклонно на резолюцията, но под натиска на Запада ще бъдат принудени да разговарят за нея. Самият факт, че ще се преговаря, е голяма стъпка”, посочва Прибичевич.

Все пак никой от представителите на европейските институции вчера не пожела да коментира резолюцията. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Катрин Аштън остава на становището, че няма да коментира нито платформата, нито резолюцията. За нас дневният ред за диалога е ясен и в този смисъл е важно да се прочетат Заключенията на Европейския съвет от декември миналата година.

Както е известно, следващият кръг от диалога бе насрочен за 17 януари, а за нас от най-голямо значение е и едната, и другата страна да участват в него и да дадат максималното ...

Публикувана на 01/18/13 22:58 http://e-vestnik.bg/16626/sarbiya-omekva-za-kosovo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване