01/20/13 13:25
(http://www.klassa.bg/)

Годишният оборот на ВМЗ Сопот е между 60 и 85 млн. лева

ВМЗ формира своите приходи от продажбата на специална продукция, която от 1995 година насам носи годишен оборот  60 и 85 млн. лв. Когато приходите са на долната граница, тогава средствата не ни достигат както за изплащане на заплати, така и за погасяване на старите задължения, каза пред БНР в неделя изпълнителният директор на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев.
Оздравителната програма, която ще позволи следващите седмици да се изплащат заплати е стартирала, допълни той. Тя включва намаление на разходи, преструктуриране на дружеството, прехвърляне на мощности от едно място на друго, намаление на потребление на ток и всякакви консумативи, които са били в повече. Задълженията започнаха още през 1996 г. във вид на т. нар. "куха печалба. Доларът изведнъж от 10, стана 100 единици, 90 от които печалба за дружеството, която се дължи на държавата. В онези години тя не е направена, осчетоводена както трябва, затова ВМЗ започва да дължи данък още оттогава. Най-големите задължения са към държавата, обясни Стоенчев.
Той обясни, че проблемите на ВМЗ възникват и когато договорите за продажби намаляват, както се е случило през 2012 г. и са спаднали приходите от продажби. От понеделник, 21 януари, ще има информация от кои звена и сфери се предвижда съкращение на работници.
„Оздравителният план на завода включва съкращаването на 900 души, за което следващата седмица ще продължат преговорите ни със синдикатите”
И сега има интерес от отделни фирми за приватизация на части от завода, но те се интересуват само от активите му, призна Иван Стоенчев.
Върху финансовото състояние на завода оказват влияние и предишни приватизационни сделки в сектора, в които приватизаторите са се сдобивали с отделни производства, без да поемат пасиви на предприятието.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване