01/21/13 11:52
(http://www.hsnovini.com/)

Близо 20 баби в Узунджово отпразнуваха Бабинден

В село Узунджово пресъздадоха празника Бабинден

Ритуалът започна по традиция на площада пред кметството, където бе поведено празнично хоро.  След това бабите продължиха към здравния център в селото, за да поканят с тях медицинската сестра.

“На Бабинден се посрещат бабите и лекарките, приготвят се ястия и се празнува. Пие се червено вино и се пожелава да се родят много здрави бебета”, каза баба Кера.

Пред здравния център в селото бабите бяха посрещнати с питка и сладки. Медицинската сестра в Узунджово поведе хорото и празникът продължи към селската река, където бе изпълнен ритуала по изкъпване и повиване на бебето. След като бебето вече бе изкъпано цялата група се насочи към къщите, в които има новородени, където бе извършен и ритуала по измиването на ръцете на акушерката. Първо бе посетен дома на 6- месечната Яна, кръстена на своята баба. След тази къща традицията бе спазена и в останалие 12, където през последната година са били родени бебета. Всички те получиха подаръци.

Репортаж гледайте в новините на телевизия Рекординг.

Хасково Новини

Медицинската сестра в селото посрещна бабите с питка и сладки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В узунджовската река бе извършен ритуала по къпането на бебето

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бе изпълнен и ритуала по измиване на ръцете на акушерката

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване