01/21/13 16:43
(http://www.klassa.bg/)

Семинар, свързан с удължаването на лицензиите на ядрени мощности, започна в АЕЦ "Козлодуй"



Национален семинар на тема "Подновяване на лицензии и управление на стареенето на компоненти" бе открит днес от изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, съобщиха от информационния център на централата.

Семинарът е част от проекта на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) "Помощ при подготовката на програма за продължаване на ресурса на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" по Програмата за техническо сътрудничество на Агенцията. "Този проект е една от многото важни стъпки, които всички ние трябва да извървим, за да доведем до успешен край стратегическата задача за стабилното развитие на българската икономика, а именно - продължаването на срока на експлоатация на двата хилядамегаватови блока на АЕЦ "Козлодуй", е подчерта в изказването си Валентин Николов.

В рамките на четиридневния семинар експерти от МААЕ, САЩ, Франция и Унгария ще споделят със специалисти от българската АЕЦ опита си в управлението на стареенето на материалите, в прилагането на програми за металоконтрол и други дейности в работещи ядрени съоръжения. Програмата на работната среща включва провеждането на кръгла маса на тема "Пътна карта към подновяване на лиценз".

Проектът на МААЕ "Помощ при подготовката на Програма за продължаване на ресурса на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" ще съдейства при изготвянето на документи, необходими за кандидатстване за удължаване на срока на експлоатация на енергоблоковете, уточняват от пресцентъра на българската атомна централа.


www.novini.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване