01/22/13 13:52
(http://www.klassa.bg/)

Проучват изграждането на жп-връзка между пристанища на България и Гърция

Европейският съюз ще подпомогне със 750 хил. евро от програмата TEN-T проект за проучване възможността за свързване чрез железопътна линия на редица морски и речни пристанища в североизточната част на Гърция и България, съобщиха от ЕК. Целта е евентуално създаване на мултимодулен товарен коридор, обслужващ Егейско море, Черно море и река Дунав.  
В рамките на проекта „Sea2Sea“, който е избран за финансиране по годишната покана за представяне на предложения по TEN-T, ще бъде разработена концепцията за коридор „Sea2Sea“. Той предвижда по-конкретно свързване на гръцките пристанища по Егейско море и българските пристанища по Черно море с железопътна линия, като по този начин се осигурява алтернативен маршрут на претоварения Босфор. Освен това ще се анализира възможността за връзка с речните пристанища на Дунав.
Проектът ще проучи възможностите за разработване на такъв коридор и начините за привличане на общественото внимание и заинтересовани участници в проекта, уточняват от ЕК. Ще се определят основните елементи за реализирането на коридора, както и план за увеличаване на конкурентоспособността на коридора след пускането му в действие. Проектът ще бъде осъществен от Изпълнителната агенция за транс-европейска транспортна мрежа, и трябва да бъде реализиран до края на 2014 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване