01/23/13 14:00
(http://www.klassa.bg/)

Втори сме по размер на държавния дълг в ЕС

България продължава да е една от държавите в ЕС с най-нисък държавен дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП), сочат последните данни на Евростат.  Така към септември 2012 г. съотношението между дълг и БВП на България е било 18,7%, с което се нареждаме на второ място в Общността по този показател. През третото тримесечие на миналата година спрямо второто е регистрирано повишение на българския дълг с 2,3 процентни пункта, а на годишна база – с 3,7 пр.п. Пред нас с по-нисък размер на дълга е Естония, чийто държавен дълг е бил само 9,6% от БВП, а след нас е Люксембург - с 20,9%.

Към края на третото тримесечие на миналата година средният размер на дълга на държавите от еврозоната е бил 90% от БВП, като е отбелязал съвсем лек ръст спрямо предходния тримесечен период, когато е бил на ниво от 89,9%.
За ЕС средното ниво на дълга към септември миналата година е 85,1%, като отново повишението на тримесечна база е минимално. Година по-рано обаче дългът на еврозоната е бил 86,8%, а на ЕС – 81,5%.

Най-задлъжняла към края на септември 2012 г. очаквано е Гърция, където нивото на дълга е било 152,6%. Преди нея са Италия (127,5%), Португалия (120,3%) и Ирландия (117%). Задлъжнялостта в Ирландия е нараснала с най-бързи темпове през третото тримесечие на 2012 г. – с близо 6 пр.п. спрямо предходния тримесечен период. Ръст от над 3 пр.п. е отчетен в Гърция и от близо 3 пр. п. - в Португалия. Най-бързи темпове на спад на държавния дълг са регистрирани в Латвия, Малта и Австрия.

На годишна база обаче най-бърз темп на ръст на дълга е отчетен в Кипър – 17,5 пр. п., следван от Ирландия (13,4 пр. п.) и Испания (10,7 пр. п.). Най-голямо понижение на годишна база е отчетено в Гърция (-11,1 пр. п.), следвана от Унгария (-4,8 пр. п.) и Латвия (-3,6 пр. п.).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване