01/24/13 07:08
(http://www.klassa.bg/)

Mozilla влиза в борбата на смартфоните

Mozilla публикува детайли за първите си смартфони, които ще заложат на тяхната операционна система Firefox. Платформата е базирана върху езика за програмиране HTML5 и е рекламирана с факта, че ще предложи на създателите на софтуер по-скоро повече свобода, отколкото нови алтернативи.

Във всеки случай конкуренцията ще бъде сериозна с очакваните Blackberry 10, Ubuntu, Tizen и Sailfish, които трябва да се появят преди края на годината и да се присъединят към един пазар, който вече е доминиран от Android, iOS, Windows Phone, Blackberry 7 и Symbian.

Двата прототипни телефона ще бъдат произведени от малка испанска фирма, наречена Geeksphone и носят кодовите наименования Keon и Peak.

Keon ще бъде по-базовият модел с 3,5 инчов (8,9 сантиметров) дисплей, 3-мегапикселова камера и процесора от нисък клас Snapdragon S1.

Peak ще има по-голям - 4,3 инчов (8,6 сантиметров) дисплей, 8-мегапикселова камера и по-мощният Snapdragon S4.

От Mozilla отбелязват, че прототипите може би ще бъде "малко по-бързи" от първото поколение телефони, които ще бъдат пуснати на пазара през идния месец. Цените им все още не са уточнени.

"Остава въпросът кой би предпочел това пред един евтин телефон с Android" скептичен е известният анализатор Ник Дилън. "С Android получавате 700 000 приложения от Google Store, нещо, с което Firefox OS просто не може да се похвали. Това я поставя в неравно положение от самото начало".



















Mozilla


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване