01/25/13 23:12
(http://e-vestnik.bg/)

Мали - ефект на бумеранга в катастрофалната война срещу тероризма

Френската интервенция в Мали ще подхрани тероризма, а струпването на западни сили в Африка е стимулирано от борбата за ресурси

Съдейки по реториката на Дейвид Камерън тази седмица, сякаш отново е 2001 г. Единайсет години от началото на войната срещу тероризма сякаш слушахме Тони Блеър след атентатите на 11 септември. Докато кървавата обсада на оперираното от Би Пи алжирско газово находище Ин Аменас вървеше към края си, британският премиер твърдеше, както Джордж Буш и Блеър преди него, че страната е изправена пред “екзистенциална” и “глобална заплаха” за “нашите интереси и начин на живот”.

Докато самолети на британските ВВС поддържаха френската интервенция срещу ислямистките бунтовници в Мали и се съобщаваше за британски войници в бойна готовност за разполагане в западноафриканската държава, Камерън обещаваше, че “борбата на цяло поколение” ще продължи с “желязна решимост”. Битката на новия фронт от войната срещу срещу тероризма в Северна Африка и региона на Сахел, предупреждаваше той, може да се проточи с десетилетия.

Така докато Великобританияе притисната от бюджетни икономии и точно когато хиляди войници са съкращавани, а Барак Обама обяви край на “десетилетието на война срещу тероризма”, беше започната въоръжена интервенция в още един район от мюсюлманския свят. Разбира се, този път воюват френски войници. Но дори и във Великобритания се говори за ескалиране на атаките с безпилотни самолети и спецчасти, а Камерън отказа да изключи разполагането на сухопътни сили.

Човек би си помислил, че войната срещу тероризма е огромен успех, съдейки по начина, по който западните сили упорито са се вкопчили в нея. В действителност тя е катастрофален провал, дори според собствените й мерки, което обяснява защо администрацията на Обама беше преценила, че трябва да я преименува на “извънредни задгранични операции”, докато американският министър на отбраната Лион Панета миналата седмица не възроди отново старото й название.

Вместо да пребори тероризма, тя го подклаждаше навсякъде, където я започваха - от Афганистан до Пакистан, от Ирак до Йемен, като го разпространи от афганистанската бърлога на Осама бин Ладен на изток до Централна Азия и на запад до Северна Африка, докато повече от десетилетие американски, британски и други западни сили нахлуваха, бомбардираха, изтезаваха и отвличаха из целия арабски и мюсюлмански свят.

Така срещу екстремисткото джихадистко движение, което се пръкна от западната интервенция, окупация и подкрепа за диктатурите, се прилагаше още от същото лекарство. И законът за неволните последици междувременно се доказваше по зрелищен начин - от първоначалното зачеване на Ал Каида във войната на муджахидините срещу Съветския съюз до преливането на тероризма от окупирания от западните сили Афганистан в Пакистан и стратегическото укрепване на Иран, плод на американско-британското нахлуване в Ирак.

Когато се стигна до Либия, ефектът на бумеранга се оказа още по-бърз и Мали понесе последиците. Намесата на НАТО в либийската гражданска война преди близо две години ескалира убийствата и етническата чистка и изигра решаващата роля за свалянето на режима на Кадафи. В последвалия водовъртеж туарегите, които се бяха сражавали за полковника, се прибраха в Мали, а складираното оръжие потече през границата.

За няколко месеца това трансформира старите искания за самоопределение във въоръжено въстание, а после дойде превземането на Северно Мали от ислямистки бойци, някои от които свързани с Ал Каида. Външният министър Уилям Хейг призна тази седмица, че либийската интервенция на НАТО е “допринесла” за войната в Мали, но подчерта, че без нея проблемът щял да бъде още по-лош.

Всъщност разпространението на конфликта можеше да бъде осуетено, ако западните сили бяха подкрепили уреждането на ситуацията Либия чрез преговори, точно както и пълномащабната война в Мали можеше да бъде избегната, ако френските и американските покровители на малийското правителство бяха подкрепили политическо, вместо военно решение на конфликта в страната.

Сега френската интервенция в Мали доведе ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване